Oisterwijkse Bossen en Vennen

Oisterwijkse Bossen en Vennen

De Bossen en Vennen bij Oisterwijk  vormen een natuurgebied in de gemeente Oisterwijk van ruim 750 ha in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Hiervan is ruim 400 ha eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten.

De Bossen en Vennen bij Oisterwijk liggen zeer centraal in Brabant op korte afstand van Tilburg en niet ver van ‘s Hertogenbosch of Eindhoven. Het is daardoor een van de bekendste wandelgebieden in deze provincie. Naar het oosten sluit het (bijna) aan bij de Kampina, eveneens eigendom van Natuurmonumenten. Naar het westen sluit het gebied aan bij het gebied “Oude Hondsberg, Ter Braakloop en Galgeven” (374 ha) dat is bezit is van het Brabants Landschap. Deze gebieden maken samen deel uit van “Het Groene Woud”, een keten van grote natuurgebied in het midden van Brabant, ongeveer van Tilburg tot aan Schijndel.

Vennen
De ontstaanswijze van de vennen is niet in alle gevallen geheel zeker, maar aangezien er in de directe omgeving zowel beekdalen liggen als stuifzandgebieden, neemt men vaak aan dat er zowel uitgestoven laagten als stroomdalvennen bij zijn. Merkwaardig is in ieder geval de aanzienlijke variatie tussen de vennen.

De namen van de vennen in het gebied van Natuurmonumenten zijn Staalbergven, Groot Aderven, Klein Aderven, Wolfsputven, Van Esschenven, Goorven, Witven, Groot Kolkven en de Brouwkuip. Voorts het Voorste Ven, het Achterste Ven, de Lammervennen, het Brandven en het Diaconieven. Omringd door het aangrenzende landbouwgebied liggen verder het Allemansven en het Hildsven. Bovendien zijn er ook nog eens veel naamloze kleine vennetjes.

Het Klompven, dat aan de rand van de bebouwing ligt, is door mensenhand gemaakt maar deelt met de ‘echte’ vennen dezelfde venige bodem zodat het in sommige opzichten heel natuurlijk aandoet.

Het Groot Kolkven is een restant van een oud smeltwaterdal. De vennen Witven, Van Esschenven en Groot en Klein Aderven zijn ontstaan door winderosie, wat volgt uit hun ligging in westzuidwest-oostnoordoostelijke richting.

De vennen zijn bijna alle zeer schilderachtig en aantrekkelijk door hun zwaar beboste, grillige of rechte oevers, het voorkomen van eilandjes en de begroeiing met de zeer geurige gagel en waterlelies. Veel de vennen hebben een aanzienlijke omvang en een flinke oeverlengte. Er groeien kenmerkende en vaak zeldzame planten als moerashertshooi, biesvaren en oeverkruid en kwetsbare tapijten veenmos. Grote roem bij biologen dankten de vennen aan de aanwezigheid van talrijke soorten sieralgen (desmidiaceeën). Dit kwam doordat de vennen gevoed werden door kalkrijk oppervlaktewater uit het Moergestelse Broek door de Rosep. In de jaren 30 van de 20e eeuw is dit echter grotendeels ontgonnen en door de bemesting werd het oppervlaktewater zeer voedselrijk. Eens kwamen er 350 soorten sieralgen voor, en nu nog slechts tien. In 1950 werd de Rosep afgekoppeld omdat deze te voedselrijk was geworden, maar ook via zure dispositie en vermest oppervlaktewater worden de vennen verder bedreigd. In de winter van 1995-1996 werd het slib uit een aantal vennen verwijderd. Ook door aankoop van gronden in het Moergestelse Broek tracht men de situatie te verbeteren.

Het Wolfsputven is door de provincie Noord-Brabant als aardkundig monument aangewezen, omdat hieraan goed de ontstaanswijze van de vennen in het gebied is af te lezen

Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys


10 Responses to “Oisterwijkse Bossen en Vennen”

 1. Helma schreef:

  Hoi Bram,
  een hele mooie omschrijving van het gebied en hoe dit is ontstaan. Dit zijn waardevolle en interessante items om te lezen.
  Je foto’s zijn heel sfeervol met die mooie warme herfsttinten en de lanen. Daarnaast vind ik de waterwegen onwijs mooi in beeld gebracht. Echt heel mooi om te zien.
  De oogst die van het land gehaald wordt en de paddestoelen. Prachtige zadelzwam aan de boom en de vliegenzwam is er eentje om door een ringetje te halen.

  Groet, Helma

 2. Berend schreef:

  Wauw, wat een prachtige serie herfstfoto’s Bram. Schitterende composities en kleuren.

 3. jetske schreef:

  Je bent dus even buiten de provincie gestapt. Met een prachtig resultaat. Je serie is echt heel mooi en kleurrijk.

 4. Ank schreef:

  Een heerlijke herfstserie Bram met mooie kleuren en prachtige plekken!

 5. Zo te zien is het een mooi gevarieerd gebied met behalve de vennen en bossen ook nog het een en ander aan veeteelt en akkerbouw.
  Je hebt er een mooie kleurrijke herfstserie van gemaakt, bij sommige foto’s krijg ik het idee dat je zo ‘t landschap in kunt stappen.

 6. willyduvel schreef:

  Voor mij kan Jij op elke plaats super mooie foto’s maken Bram Super knap Grts

 7. willy schreef:

  een mooie en kleurrijke reeks Bram..

  sommige lijken wel schilderijtjes

  prettige dag gewenst

 8. klaproos schreef:

  Fantastisch hé Bram wat ook een beetje zon kan doen voor j e kleuren,
  erg mooi genieten is het deze tijd van het jaar,
  alles is een srookje

 9. Yova schreef:

  Deze foto’s kun je heel goed zien dat herfst gaande is. Prachtig kleurrijke foto’s geworden. Oisterwijkse Bossen en Vennen ziet daar heel mooie omgeving uit. Lekker bijkomen van alles om te kijken. Je ziet overal verkleuren. Echt super!! Koeien hebben plezier erin op de weiland. Echt genieten. Paddenstoelen en zwammen zie dan heel veel in de natuur. Fijne week gewenst. Groetjes J&F.

 10. Wat een prachtige en kleurrijke herfstreeks weer over dit deel van Brabant.
  Schitterende kleuren vastgelegd.

comments-bottom