Oktober Paddestoelen Herfst

Oktober Paddestoelen Herfst

Dit jaar waren er heel veel paddestoelen te vinden.
door lichamelijk problemen had ik al een paar jaar geen paddestoelen meer gefotografeerd, maar dit jaar toch weer een poging gedaan.

Foto’s

Uiteraard als je dan bezig bent maak je weer veel te veel foto’s 😀
Ik heb een selectie gemaakt van wat ik gezien en gefotografeerd heb.

Soorten

Van enkele soorten weet ik de naam, maar van de meeste niet,
Moeilijk om de juiste namen er bij te vinden
🍄🍄🍄 behalve de rood met witte stippen 🍄🍄🍄

Vliegenzwam (Amanita muscaria) 🍄🍄🍄

De vliegenzwam (Amanita muscaria) 🍄 is een opvallende paddenstoel, die algemeen voorkomt in de lage landen. Het eten ervan kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen, maar de ernst hiervan valt meestal mee.

Vliegenzwam (Amanita muscaria)
Vliegenzwam (Amanita muscaria)

Loofbossen

Vliegenzwammen 🍄 groeien veelal in loofbossen, in nauwe associatie (symbiose) met berk, tamme kastanje, eik, beuk, ook wel met den en spar. Ze vormen een ectomycorrhiza, wat betekent dat het mycelium niet binnendringt in de wortels van de boom, maar de haarwortels aan de buitenkant omgeeft.

Verschijningsvorm

De bekendste verschijningsvorm van de vliegenzwam is een donkerrode hoed met witte stippen 🍄. De witte stippen zijn restanten van het algeheel omhulsel (velum universale) waarin de paddenstoel ‘opgesloten’ zat, voordat hij uit de grond omhoog kwam. Deze spoelen bij regenachtig weer vrij snel van de hoed. De kleur van de hoed is echter variabel en kan variëren van rood tot oranje met gele tinten.
Bron: Wikipedia

Grote parasolzwam

Een ander heel herkenbaar soort is de grote parasolzwam
De grote parasolzwam (Macrolepiota procera, synoniem: Lepiota procera) is een schimmel met een lange steel en grote hoed en heeft gelijkenis met een parasol vandaar ook de naam.

Grote parasolzwam (Macrolepiota procera)

Slangenhuid

De hoogte en breedte van de hoed kan wel 40 cm zijn. Voor een schimmel is dit zeer groot en daardoor bijzonder. De steel is relatief dun en wanneer deze op zijn hoogte is, begint de hoed te groeien. De hoed heeft een karakteristieke structuur die wat lijkt op een slangenhuid.

Schnitzel

De parasolzwam is een vrij populaire paddenstoel in Europa en wordt daar veel gebruikt in de keuken. De hoed wordt als een soort schnitzel bereid. De steel is dikwijls taai en niet te gebruiken, behalve als er eerst poeder van gemaakt wordt.

Voorzichtigheid

De paddenstoel is dankzij zijn grootte vrijwel niet te verwarren met andere paddenstoelen. Desondanks is voorzichtigheid toch geboden.
Bron: Wikipedia

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxInstagram

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Als je de foto vergroot bekijkt staat er meestal ook nog extra info bij de foto.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info with the photo.

Oktober Paddestoelen Herfst Oktober Paddestoelen Herfst

12 Responses to “Oktober Paddestoelen Herfst”

 1. willyduvel schreef:

  Wat een reeks Bram Super !

 2. Caroline schreef:

  Mooie fotos van de paddestoelen. Mooie serie en veel variatie. Ik ben daar niet zo goed in, kan niet laag fotograferen. Fijn weekend. Groetjes Caroline

 3. klaproos schreef:

  schitterend Bram, een prachtige serie

 4. Jetskefotografie schreef:

  Gelukkig dat je deze foto’s weer kon maken wat betreft je lichamelijke gesteldheid.
  Het is een hele mooie serie geworden van deze bonte verzameling.

 5. Berend schreef:

  Heerlijke herfstserie met juweeltjes van foto’s Bram. Erg mooi!

 6. Helma schreef:

  Hoi Bram,
  wat6 een prachtige post met deze mooie varia aan verschillende paddenstoelen en paddenstoeltjes en zwammen.
  De een nog mooier dan de andere en ja, dit jaar waren er echt onwijs veel te vinden. Je selectie is dan ook een lust voor het oog met ook de mooie variatie in vorm maar ook van kleur. Dit is echt genieten van de herfst[racht. Echt geweldig om te zien! Klasse.

  groet, Helma

 7. Ank Pot schreef:

  Het is een schitterende serie Bram. Foto 1 vin ik meteen wel de meest wonderlijke zoals dat paddenstoeltje in de boom staat.

 8. Mvdfotoktaam schreef:

  Kijken of het via de telefoon lukt om te zeggen dat het z’n mooie kleurrijke log is

 9. Tine de Jong schreef:

  Nou Bram, je hebt goed je best gedaan want het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s. En het seizoen heeft dit jaar al veel mensen blij gemaakt met de soorten die zij hadden ontmoet. Slechts de vliegenzwam had ik dit jaar niet ontmoet nog. Maar wel veel andere soorten. Dus ze doen het allen heel goed. Onlangs nog een schrijven gedeeld over het ontstaan er van want daar zit ook mooi verhaal achter. Herfstgroet, Tine

 10. Annette Spijker schreef:

  Schitterende foto’s van de paddenstoelen en wat een variatie. Ik ben stiekem wel een beetje jaloers op je, ik heb bij ons in de buurt nog geen enkele vliegenzwam gezien 🙁

 11. Skyblog schreef:

  Je hebt echt super mooie foto’s gemaakt. Je ziet zoveel soorten. Je bent goede fotograaf Bram. Dit maag gezegd worden. De kleuren van paddenstoelen en zwammen zijn prachtig om te zien. Heel mooi! Daar geniet ik van. Lijkt dat hier ook meeloopt in de bossen. Fijne week. Groetjes J&F.

 12. Ook de paddenstoelenfotografie gaat je goed af, Bram. Dit is een weer mooie serie geworden. Mooi dat je de grote parasolzwam zo uitgebreid hebt geportretteerd. Die heb ik zelf al een paar jaar niet meer gezien.
  Ik kan me voorstellen dat je ervan genoten hebt na een paar jaar gemis.

Bedankt voor uw bezoek en reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

comments-bottom