Categorieën
Molens

Oostmolen (1731), Mijnsheerenland

Oostmolen (1731), Mijnsheerenland
Oostmolen (1731), Mijnsheerenland

Vanouds werd de polder Moerkerken (ca. 1325 ha, opvoerhoogte 1,55 m.) bemalen door twee molens, de West- en de Oostmolen. De Westmolen werd in 1928 gesloopt, nadat deze al enige jaren buiten bedrijf was.

De Oostmolen kwam in 1948 buiten bedrijf en heeft alleen nog tijdelijk dienst gedaan na de watersnoodramp van 1953.
In 1962 kocht de gemeente Mijnsheerenland de Oostmolen, die in 1984 na de herindeling eigendom van de gemeente Binnenmaas werd. Vanaf 1992 is de wipmolen in beheer bij de gemeentelijke Molenstichting Binnenmaas en momenteel reservegemaal voor de polder.

Bij de restauratie van 1969/70, die de molen redde na zeer langdurig verval, is het uiterlijk nogal gewijzigd: de wat hoekige verhoudingen van het bovenhuis (daterend uit 1909) werden vloeiender en ook verviel de lange spruit. Als wipmolen werd het geheel stellig iets fraaier maar tegelijk ook minder karakteristiek.

In 2003/2004 werd de in de ondertoren aanwezige woning gereconstrueerd en in een fraaie kleurstelling geverfd.
De staartbalk is afkomstig van de voormalige Oude molen van de polder Het Westmaas Nieuwland in Mijnsheerenland: duidelijk is te zien waar kruirad en schoren bevestigd waren. Verder zijn de vulstukken rond de bovenas overduidelijk gemaakt van de oude houten as.

Eind 2010 is begonnen met een grote restauratie: vooral het uit 1909 daterende bovenhuis verkeerde in zeer slechte staat, maar ook aan de constructie van ondertoren en koker waren gebreken geconstateerd. Opmerkelijk is dat hier het gehele onderhuis, met daarbij de authentieke molenaarswoning, is gedemonteerd om in de werkplaats van de molenmaker volledig te worden hersteld.

Vanaf het voorjaar van 2011 was er op de plaats van de molen dus in het geheel geen molen te zien!

In het late najaar van 2011 is de ondertoren teruggeplaatst en vervolgens van nieuw riet voorzien. Een volledig gerestaureerde en maalvaardige molen moet medio 2012 klaar zijn.

Bron: Nederlandse Molendatabase

bedankt / thanks
signature

5 reacties op “Oostmolen (1731), Mijnsheerenland”

Hoi Bram..
Ik heb het hier geleerd 🙂
Maar ?…Het kunnen voor mij nog steeds twee dingen betekenen…of de stand is
Wind maar geen graan of het is de gewone stand…
En omdat het nu waait..denk ik standje..Wind..Maar geen graan.
Gr Henk

Mooie composititie! Ik zie steeds vaker dat deze wipmolens zwart worden geverfd, terwijl ze eerst groen waren. 🙂 Fije dag verder, Bram!

Reacties zijn gesloten.