Categorieën
Historisch Landschap Slide

Oostvoorne Brielle Rockanje Voorne-Putten

Oostvoorne Brielle Rockanje Voorne-Putten

Op de fiets door Voornes Duin, Fietsroute 580262 Oostvoorne (Zuid-Holland, Nederland)

Stenen Baak

De Stenen Baak is een vuurtoren aan de Brielse Maas, ten noordoosten van het centrum van het dorp Oostvoorne en ongeveer drie kilometer ten noordwesten van het centrum van de vestingstad Brielle op het Zuid-Hollandse dubbeleiland Voorne-Putten.

Tot de bouw van een stenen toren werd besloten nadat voorgaande houten vuurbakens afgebrand waren. Hij werd in 1630 ontworpen en gebouwd door Maerten Cornelis Paeyse, stadstimmerman van Brielle.Tot 1781 heeft de vuurtoren dienstgedaan als lichtbaken voor de scheepvaart in de monding van de Maas. In de houten lantaarn met glas-in-loodramen boven op de toren brandde ‘s nachts een groot kolenvuur, dat met blaasbalgen opgestookt werd. Samen met een kleiner baken vormde de Stenen Baak een lichtlijn: lag een schip goed voor de vaargeul, dan zag men de beide lichten recht boven elkaar. Vanwege de veranderlijkheid van geulen en zandbanken was het kleine baken verplaatsbaar.

De toren is een rijksmonument. Hij is vierkant gebouwd in baksteen en natuursteen, met drie geledingen die nauwelijks inspringen. Daarbovenop stond de houten lantaarn, maar die is tussen 1800 en 1807 verwijderd.
Restauraties zijn er geweest in 1939 en 1965. Vanaf 1999 zijn er plannen gemaakt voor herbestemming en sinds juli 2004 is de toren geopend voor publiek. Het is mogelijk de trappen te beklimmen en een permanente tentoonstelling geeft uitleg over de geschiedenis van het bouwwerk en de omgeving.

Het beheer van het monument is in 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.

Bron: Wikipedia

Brielse Meer

Het Brielse Meer is een meer in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, ten noorden van Brielle.
Het langgerekte meer vormt de scheiding tussen Voorne en het Europoortgebied en vormde tot 1950 als Brielse Maas een deel van de verbinding tussen de Oude Maas en de Noordzee. De afdamming van de Brielse Maas werd in 1950 gerealiseerd door de bouw van de Brielse Maasdam aan de noordwestkant, die het meer scheidt van het eveneens kunstmatige Oostvoornse Meer.

Het Brielse Meer wordt gevoed door het Scheepvaart- en Voedingskanaal, dat bij Spijkenisse een aftakking is van de Oude Maas en via de Bernisse. Ter hoogte van Oostvoorne is er tussen het Brielse Meer en het evenwijdig daaraan lopende Hartelkanaal het Binnenspuikanaal. Ten oosten van Brielle vormt de Brielse brug een verbinding tussen deze plaats en Rozenburg.

Het Brielse Meer heeft zich sinds de aanleg snel ontwikkeld tot een belangrijk watersport- en recreatiegebied. Naast de recreatieve functie heeft het Brielse meer een belangrijke rol als zoetwaterbuffer dat de verzilting van Voorne-Putten vanaf de Nieuwe Waterweg tegengaat.

Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Oostvoorne Brielle Rockanje Voorne-Putten Oostvoorne Brielle Rockanje Voorne-Putten Oostvoorne Brielle Rockanje Voorne-Putten

9 reacties op “Oostvoorne Brielle Rockanje Voorne-Putten”

Wauw wat is hier mooi om te zien. Wat heb jij mooie omgeving foto’s kunnen maken,. Echt schitterend. Molen ben ik dol op. Waterschappen is daar echt genieten. Ik heb je foto’s en je verhaal genoten. Alvast fijn weekend gewenst.

Hoi Bram,

die vierkante toren vind ik echt super. Zo kom je ze echt nooit tegen. Meestal zijn het ronde of 6-kantige maar ik had nog nooit zo’n toeren zoals jij die hier laat zien gezien. Ik vind dit echt wel een hele mooie gewoon door zijn aparte bouw.
Erg leuk dat je ook de geschiedenis erbij hebt gezet.

Groet, Helma

Opnieuw een fietstocht die je een prachtige nazomerse fotoserie heeft opgeleverd. De oude vuurtoren en de beide molens zijn prachtige blikvangers, maar ook dat gesloten hek aan het eind mag er zijn.

heerlijk om daar te fietsen Bram

en je maakte er een schitterende serie van…

de eerste foto van die houten windmolen heeft een lichte voorkeur, wat mij betreft

prettige dag

Reacties zijn gesloten.