Categorieën
Evenement Goeree-Overflakkee Historisch Portfolio Schepen Slide Treinen

Open Monumentendag RTM Museum Ouddorp

Open Monumentendag RTM Museum Ouddorp

Het thema van Open Monumentendag was “Boeren, Burgers en Buitenlui”. Waar komen die het beste bij elkaar? Inderdaad, bij het RTM-museum aan de Brouwersdam in Ouddorp. Mensen ontmoeten elkaar al meer dan honderd jaar in het openbaar vervoer en zo ook op de eilanden, waar de RTM vanaf begin 20e eeuw begon met het rijden van trams. Bij het RTM-museum rijden deze nog steeds en ook hier komen boeren, burgers en buitenlui bij elkaar. Enkele klederdracht groepen namen de tram en zorgen dat de bezoekers zich terug voelden in Grootmoeder tijd. Oude trekkers, auto’s en andere voertuigen kon men in en rond het museum bezichtigen.

De trams reden met stoom om 11.45 u, 13.30 u en 15.30 u., eventueel aangevuld met een rit met dieselmaterieel van de RTM om 14.30 u. Boeren, burgers en buitenlui voelden zich het meest verbonden op de stoomboten van de RTM, tussen de veerhavens op de eilanden. Daarom was het ook leuk dat de bezoekers aan het museum met een oude passagiersboot een tocht konden maken op de Grevelingen. De tram van 13.30u. was de boottram, die aansloot op de rondvaartboot.

De Tram van de eilanden
De stoker gooit nog een schep kolen op het vuur en de machinist trekt aan de stoomfluit. Alle passagiers instappen! Maak een reis door het verleden met de tram op de Brouwersdam. Kijk vanuit een schommelende coupé naar de boten op het Grevelingenmeer en luister naar de verhalen van de conducteurs over de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, ooit de grootste vervoerder in dit gebied.

Het RTM-museum aan de noordkant van de Brouwersdam beschikt over een fraaie collectie stoom-en diesellocomotieven, rijtuigen en goederenwagens allen in gebruik geweest bij RTM, waarmee nog steeds wordt gereden. Dwaal ook eens rond door de remise en bekijk het oude postrijtuig en de enig nog bestaande kampeerwagon. Leuke tip: combineer een tramrit met een boottocht over de Grevelingen, een combitocht met historische tram en bus vanuit Rotterdam of een bezoek aan het streekmuseum per RTM-museumbus.

De NV Rotterdamsche Tramweg Maatschappij is ruim een halve eeuw de belangrijkste vervoerder geweest op de Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland. Het bedrijf exploiteerde veerdiensten en beschikte over 235 kilometer aan tramspoor. Wie vanuit Burgh op de kop van Schouwen met de RTM reisde was al in vijf en een half uur in Rotterdam-Zuid! Maar de stoom- en dieseltrams van de RTM vervoerden niet alleen passagiers. Het bedrijf richtte zich ook op het transport van agrarische producten, vee en bouwmateriaal.

Bron: RTM Ouddorp

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Open Monumentendag RTM Museum Ouddorp Open Monumentendag RTM Museum Ouddorp Open Monumentendag RTM Museum Ouddorp

9 reacties op “Open Monumentendag RTM Museum Ouddorp”

Hoi Bram,
een prachtige en tevens unieke reeks beelden die je hier laat zien. geweldig om die oude stoomlocs te zien ‘draaien/stomen’ maar ook de oude kostuums zijn echt geweldig om te zien. De Vélocipède is echt zo leuk 😀 Ik zou daar nooit op kunnen fietsen volgens mij maar vroeger vulde ze het straatbeeld.
Werkelijk prachtige beelden van dit feztijn.
Groet, Helma

wat ontzettend leuk om te zien bram en wat heeft die ene meneer een prachtige dos haren op zijn hoofd, 🙂
leuk gedaan, kan m e voorstellen dat je enorm genoten hebt.

Prachtig serie foto’s is het geworden. Daar is zeker heel leuk om te bezoeken.Deze museum zijn wij nooit geweest. Boeren,Burgers en Buitenlui hebben leuke kleding aan. Echt genieten geweest daar. Mooie rondvaartschip hebben daar ook.
Fijne dag. Groetjes,

een prachtige collectie heeft dit museum Bram…

en die “Boeren, Burgers en Buitenlui” hebben zich mooi uitgedost

knappe foto’s en interessante informatie..

prettige dag gewenst

Reacties zijn gesloten.