Categorieën
Herfst Paddenstoel Slide

Paddenstoel (schimmel)

Paddenstoel (schimmel)

Mushroom (fungus)

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel of zwam. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt in de vorm van schimmeldraden (hyfen).

Het vakgebied van de biologie dat zich bezighoudt met paddenstoelen, schimmels en zwammen heet mycologie.

De snelle groeiwijze, de grillige vormen en de kleuren van paddenstoelen werden vanuit een oud bijgeloof toegeschreven aan tovenarij.
Zo waren de zwammen ook bekend als duivelskaas, heksenkring, duivelsei, satanszwam en heksenboleet.

Voortplanting van schimmels

De schimmels die vruchtlichamen maken noemt men de “hogere schimmels” of Dikaryomycota. De Dikaryomycota omvatten de ascomyceten (Ascomycotina) en de basidiomyceten (Basidiomycotina).

Schimmels zijn organismen die grotendeels uit schimmeldraden (of hyfen) bestaan, die samen zwamvlok of mycelium genoemd worden. Bij de meeste soorten schimmels, die paddenstoelen vormen, bevindt de zwamvlok zich onder de grond. Bij parasitaire plantenschimmels zit de zwamvlok tussen de cellen (grauwe schimmel) of op het oppervlak (echte meeldauw) van de plant.

Er zijn homothalische en heterothallische schimmels. Bij heterothallische schimmels zijn er net als bij planten en dieren paringstypen. De aparte zwamvlokken worden “primair” genoemd, wanneer ze samensmelten ontstaat een “secundaire” zwamvlok. Elke cel van dit secundair mycelium bevat twee kernen (kopieën van de kernen uit de oorspronkelijke primaire zwamvlokken): een dikaryon.

Wanneer de kernen uit het dikaryon samensmelten ontstaat er een cel met een diploïde kern. Bij ascomyceten worden in de asci (sporenzakjes) de haploïde ascosporen gevormd door een meiotische deling gevolgd door een mitotische deling. Bij basidiomyceten treedt de meiotische deling onmiddellijk op, de haploïde basidiosporen worden onmiddellijk op de basidiën gevormd.

Bouw paddenstoel

  • hoed met het hymenium (vruchtbare, sporenproducerende laag)
  • steel
  • annulus, manchet, kraag of ring
  • beurs

Er zijn paddenstoelen die bestaan uit al deze onderdelen, maar er zijn er ook waarbij één of meerdere onderdelen ontbreken, zoals de steel, manchet of beurs.

De hymenofoor, het weefsel dat het hymenium draagt, kan bestaan uit plaatjes (lamellen) of uit buisjes.

De hoed beschermt de sporendragers tegen weersinvloeden. Over de hoed zit in een jong stadium nog het velum universale, een gesloten vlies. Ook kan er nog een velum partiale (een tweede vlies) tegen de onderkant van de hoed zitten. Bij het rijper worden scheuren de vliezen en kunnen de sporen bij verdere rijping ontsnappen. Het gescheurde velum partiale vormt het manchet aan de steel.

Resten van het gescheurde velum universale zijn terug te vinden boven op de hoed zoals bij de vliegenzwam en kunnen verschillende vormen hebben, plakjes, wratjes, pareltjes, naaldjes of vlokjes en aan de voet van de steel, dat dan een beurs genoemd wordt. Bij regen kunnen de resten op de hoed makkelijk wegspoelen.

De zwamvlok groeit soms in een ringvorm, zoals het geval is bij heksenkringen. Dit gebeurt als de oudere hyfen afsterven door autolyse of andere oorzaken. Omdat de oudere schimmeldraden vaak aan de binnenkant van het mycelium zitten, ontstaat een ringvorm.

Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Paddenstoel (schimmel) Paddenstoel (schimmel) Paddenstoel (schimmel)

6 reacties op “Paddenstoel (schimmel)”

Hoi Bram,
er zijn deze tijd echt heel vele paddenstoelen en zelfs veel meer dan vorig jaar. Schitterende serie laat je zien van deze schimmels. Wat ook zo geweldig is dat je de informatie er zo uitgebreid bij hebt gezet. Heel interessant en ook leerzaam.

Ik keek nog bij de foto’s die onder je blog staan en dan die helemaal links. Ik kon er echter nergens een reactie bij zetten en deze stamde al uit 2012 maar mooi dat ie is!!!!

Groet, Helma

een schitterende herfstserie Bram

de foto met de porseleinzwammen steelt voor mij de show

maar dat doet niets af van de kwaliteit van de
andere

prettige dag

Prachtige herfstserie Bram. Dat pad lijkt me lastig te bewandelen met die paaltjes zo, ik snap daar de bedoeling niet zo van. Prachtig de Porseleinzwammen op het water.

Paddenstoelen kunnen ook schimmels treffen in de natuur. Paddenstoelen zie heel veel in bloglanden. Ik vind ze mooi om te zien op te groeien. Helaas komt weinig van ons. Zwammen groeien ook goed in de natuur. Ik heb het gehoord dat zoveel groeien in de natuur dan anders jaren geleden. Ik heb je foto’s en je verhaal genoten.
Fijne week gewenst.
Groetjes van ons.

Reacties zijn gesloten.