Categorieën
Herfst Overige Architectuur Slide

Paleis Het Loo (II)

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is een voormalig Koninklijk Paleis en thans Nationaal Museum, gelegen aan de rand van de stad Apeldoorn bij de gelijknamige wijk Het Loo. Paleis Het Loo is eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst) en behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Paleis
Het interieurontwerp is goeddeels van Daniël Marot. Verbouwingen vonden plaats in de 19e en 20e eeuw. Het paleis is na restauratie in de jaren ’70 sinds 1984 ingericht als museum. In het museum krijgt men een indruk hoe de opeenvolgende Oranjes in dit paleis leefden. Ook is in de stallen bij het paleis een grote collectie rijtuigen uit het bezit van het Koninklijk Staldepartement te zien. De Stallen en Koetshuizen bevinden zich direct bij de hoofdingang. In de oostvleugel van het paleis is de collectie binnenlandse en buitenlandse ordetekenen van het Museum van de Kanselarij van de Nederlandse Orden te zien. De westvleugel bevat regelmatig wisselende tentoonstellingen en ruimtes voor zakelijke ontvangsten.

Tuin
Paleis het Loo beschikt over een Hollands-classicistische tuin met Franse invloeden (een vakverdeling afgezet met buxushagen). Het is een formele tuin in de stijl van de 17e-eeuwse barok in navolging van de renaissancetuinen van André le Nôtre zoals bij het Kasteel van Versailles. Vanaf het balkon (op woensdag toegankelijk) is een uitzicht op de tuin. De ene kant van de tuin is het spiegelbeeld van de andere.
[bewerken]Paleispark

Kasteel Het Oude Loo
Bij het paleis hoort ook het Paleispark, dat net als de Koninklijke Houtvesterij onderdeel is van Kroondomein Het Loo. Het kroondomein was een geliefd jachtterrein van de koninklijke familie. Vlakbij het paleis, in Huis Het Loo, wonen momenteel Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Achter Het Loo bevindt zich het Oude Loo, dat door de regering ter beschikking is gesteld aan Koningin Beatrix.
De symmetrie in de architectuur van het hoofdgebouw en tuin zet zich door in het gebied aan de voorzijde van het paleis. Vanuit het hart van het hoofdgebouw, vertrekt een kaarsrechte as pal richting het zuiden. Loodrecht op deze hoofdas loopt langs het hekwerk en de zijvleugels de Koningslaan, een weg dwars door het Paleispark die voorheen de directe wegverbinding vormde tussen Het Loo en Amersfoort. De weg eindigt in het westen dan ook op de Amersfoortseweg (N344).
Vanaf de poort, het snijpunt tussen deze orthogonale lijnen, vertrekken ook twee assen onder een hoek van 35 graden gespiegeld aan de hoofdas. De zuidwest-as loopt richting de stallen en koetshuis van het paleis, waar nu ook de bezoekersentree en het parkeerterrein ligt. De hoofdas fungeert als belangrijkste zichtlaan en ceremoniële oprijlaan, zoals bij Koninginnedag 2009.

Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven

bedankt / thanks
signature

5 reacties op “Paleis Het Loo (II)”

Jaren geleden ben ik er ook eens geweest, het doet me een beetje aan kasteel Amerongen denken, qua vormgeving. Al is dat wel een stuk kleiner,

Het geeft wel een bijzonder effect om zulke kleurrijke herfstkleuren voorbij te zien komen, terwijl er hier vanmorgen vroeg opnieuw een vers laagje sneeuw is gevallen, Bram.
Je geeft met deze serie een mooi vervolg op deel 1 van Het Loo.
Ik ben blij dat onze tuin niet zo’n ‘strakke coiffure’ heeft, maar paleistuinen kunnen er toch echt niet zonder, en daar misstaat het zeker niet.

Lang geleden ben ik er ook eens ben geweest maar herken het meeste nog wel. Ik was er in de zomer maar zie dat de herfst ook een heel mooi moment is om er voor foto’s heen te gaan. En lekker rustig ook zo te zien! Echt genieten al die mooie foto’s!
Ben je ook wel eens bij het Oude Loo geweest? Kan ik je zeker ook aanraden. Het is dacht ik 1x per jaar een paar weken aan de buitenkant te bezichtigen en ligt mooi in het bos.

Reacties zijn gesloten.