Categorieën
Historisch Portfolio Slide

Pinkstersail Hellevoetsluis

Pinkstersail Hellevoetsluis

De liefhebbers van oude zeilschepen kwamen tijdens het Pinksterweekend weer ogen te kort! Waar ruim 200 jaar geleden de Zilvervloot aan wal gebracht werd door Piet Hein werd tijdens de 27ste Pinkster Sail een historische zeiltocht gehouden. Tussen de 40 en 60 schepen namen deel aan een bijzondere tocht vanuit Hellevoetsluis. Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken voeren het water dan op het weidse en door zeilliefhebbers bejubelde Haringvliet.

Schipperbitter
“Het evenement is ooit begonnen door distilleerderij De Kuyper en was bedoeld als promotie van het bekende schippersbittertje,” aldus Simone Ruitenga, eigenaar van het schip ‘Linquenda II’ en sinds zestien jaar de organisatie van het evenement. “Een aantal schippers van de zogeheten bruine vloot maakten daar een weekend van. Na even weggeweest te zijn geweest is die eerste sponsor weer terug! En daar zijn wij heel blij mee!”

Op de vrijdag voor Pinksteren meerden de deelnemende schepen aan in de haven. De vloot bestond uit onder meer Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken. De meesten zijn qua uitstraling authentiek. Voorwaarde voor deelname is dat het allemaal zogeheten gaffel getuigde schepen zijn. Na het ‘palaver’, de briefing voor de tocht, op zondagmorgen werd om 10.30 vanaf de vuurtoren gestart. “Eigenlijk is het meer een toertocht rond de Slijkplaat, al zit er ook een wedstrijdelement aan vast. Bovendien koppelden we er een ludieke opdracht aan. Daarmee konden extra punten verdiend worden. Er werd in drie klassen gevaren afhankelijk van de verschillende lengtes van de schepen.”

Hellevoetsluis is uitgegroeid tot een van de grootste jachthavens van Nederland. In de tijd dat de plaats een marinehaven was, werd hier de beroemde zilvervloot (schepen met kostbaarheden die in de 16e en 17e eeuw van Amerika naar Spanje voeren) aan wal gebracht door Piet Hein. Gebouwen zoals het Admiraliteitsgebouw, het Tromphuys en het Ruyterhuys, vernoemd naar Michiel de Ruyter, herinneren nog aan deze tijd. Het voormalige droogdok waar in de 18e eeuw zeilende linieschepen gebouwd werden en waar tot in de jaren 70 van de vorige eeuw het onderhoud van mijnenvegers plaats vond, is nu een museum dat een bezoek meer dan waard is. De Pinkster Sail vloot werd afgemeerd in de vesting van Hellevoetsluis. De gaffel getuigde schepen waren daar van 2 juni tot 5 juni te bewonderen, en ik laat er nu een paar foto’s van zien.

Bron: Pinkstersail

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Pinkstersail Hellevoetsluis Pinkstersail Hellevoetsluis Pinkstersail Hellevoetsluis

10 reacties op “Pinkstersail Hellevoetsluis”

Wat is daar heel mooi om te beleven om te zien. Schepen ziet daar prachtig uit. Het word goed onder houden. Ik heb je verhaal en foto’s genoten.
Fijn weekend.

Heel mooi Bram, werkelijk heel erg mooi! Ik kende deze sail niet. Wel de Amsterdamse sail en die in Den helder maar van de De Pinkster Sail had ik nimmer gehoord. Prachtig al deze schepen en je had ook nog eens heel mooi licht om ze te fotograferen. Je zal je daar dan ook echt prima vermaakt hebben zoals zij nu hier bij jou.

groet, Helma

Het lijkt me een prachtig evenement om bij te wonen, getuige je serie. Mooie namen zitten er tussen.
Ook ik ben opgegroeid met het lied over de Zilvervloot en Piet Hein.
Het weer en daardoor de luchten werkten perfect mee.

Reacties zijn gesloten.