Categorieën
Dieren Slide Zomer

Power Horse Competition Noordwelle

Power Horse Competition Noordwelle

Power Horse Competition Noordwelle

Power Horse Competition Noordwelle

Power Horse Competition Noordwelle

Power Horse Competition Noordwelle

Power Horse Competition Noordwelle

5X7D7133

5X7D7188

5X7D7214

5X7D7217

5X7D7243

5X7D7274

5X7D7285

Koudbloedras

Koudbloed is een term uit de paardensport. Paarden die tot koudbloedrassen behoren worden meestal gebruikt als trekpaarden, ze zijn veel zwaarder gebouwd en hebben een geduldiger temperament dan warmbloedpaarden.

De term ‘koudbloed’ slaat binnen de hippologie (paardenkunde) overigens uitsluitend op het zeer geduldige karakter van deze paardenrassen. Volgens de biologische indeling behoren alle paardenrassen namelijk, zonder uitzondering, tot de warmbloedige dieren, dat wil zeggen dat zij een gelijkblijvende lichaamstemperatuur hebben.

Kenmerken

Koudbloedrassen hebben meestal een zeer gespierde achterhand. Ze zijn door hun grote kracht bij uitstek geschikt als trekdieren, vooral in de landbouw op zware gronden en als sleeppaarden in de bosbouw. Een ander kenmerk van koudbloedpaarden is dat zij meestal een vlakke schoft hebben en rijkelijk behang, dus veel haren aan de koten (voetgewrichten) laten zien. Wat betreft de gangen zijn de stap en de draf van koudbloedpaarden het best ontwikkeld. De galop is veelal zeer kort, en kan meestal niet al te lang volgehouden worden, en mede daarom zijn deze paarden minder geschikt voor de ruitersport. Ook de shetlandpony heeft meerdere van deze kenmerken en wordt soms gezien als een koudbloedras.

Geschiedenis van het gebruik

De bestanden van deze koudbloedrassen liepen in het midden van de twintigste eeuw sterk terug door de toenemende motorisering in de landbouw. Het voortbestaan van de meeste van deze paarden lijkt tegenwoordig echter verzekerd doordat er een opleving volgde in de belangstelling voor zeldzame huisdierrassen en het behoud van regionale tradities. Zeeuwse trekpaarden worden op Walcheren bijvoorbeeld nog bij voorkeur gebruikt voor het traditionele ringsteken. Ardenners worden nog gefokt voor het vlees. Vele van deze rassen hebben een kleine kring van trouwe liefhebbers en fokkers. Hun kracht, hun rust en hun gehoorzaamheid wordt tot op heden zeer gewaardeerd in de mensport. De paarden worden bijvoorbeeld als vierspan en als zesspan gebruikt tijdens optochten met historische aanspanningen zoals bierwagens en postkoetsen. Ook worden er voor deze rassen speciale trekwedstrijden en -shows georganiseerd waar zij hun prestaties als trekpaard kunnen vertonen.

Bron: Wikipedia


Schitterende trekpaardwedstrijden met meerdere (Europese) trekpaardrassen, zowel indoor (winter), met vier wedstrijden en outdoor (zomer), met zeven wedstrijden in Nederland en België, bestaande uit: dressuur, vaardigheid, marathon, trekpaardproeven, presentatie en shows. De Power Horse Competitie is een initiatief van de STER (Stichting Trekpaard en Recreatie).

De Power Horse Competition werkt met vrijwilligers die de wedstrijden uitvoeren en een coördinator die de wedstrijden namens het bestuur in Nederland en Belgie uitvoerd.

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

12 reacties op “Power Horse Competition Noordwelle”

een mooie reeks met deze “machtige” paarden Bram..

het moet niet eenvoudig zijn, om zo’n vierspan in de hand te houden

groeten

ps: ik heb begrepen dat je heel wat storende publiciteit op mijn blog te zien krijgt, zelf kan ik daar evenwel niets aan doen…

ik had dat voor enige tijd ook, maar na protest komt het bij mij niet meer voor..

zo nodig, zal ik de aandacht van skynet nogmaals op dit probleem vestigen

Wat een pracht van een serie, Bram!
Ik heb genoten van je foto’s in het groot…
Foto 7: Wat een pracht van een paard hè en wat een kracht straalt hij uit… heel mooi.
Lieve groetjes, Anna 🙂

Reacties zijn gesloten.