Categorieën
Dieren Historisch Mensen Slide

Power Horse Competition, Rockanje 2016

Power Horse Competition, Rockanje 2016

PHC-logo-XL-300

Een foto verslag van een middag bij de PHC in Rockanje.
Schitterende trekpaarden wedstrijd met meerder trekpaardenrassen.
De Power Horse Competitie is een initiatief van de STER (Stichting Trekpaard en Recreatie).

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Het Belgisch trekpaard, Brabants trekpaard of Brabander is een paardenras afkomstig uit België.

Geschiedenis

Tijdens de Romeinse bezetting van het gebied dat nu België heet, werd het Belgisch trekpaard al genoemd. Van de 11e tot de 16e eeuw werd het trekpaard gebruikt als oorlogspaard in Brabant en Vlaanderen. Daarna werd het Belgisch trekpaard gebruikt om zware werktuigen te trekken op het platteland, in de mijnbouw en in de haven. Ook trokken ze (post)koetsen en schepen.

In 1886 werd het stamboek van de “Sociëteit van het Belgisch Trekpaard” opgericht. In 1910 werden ongeveer 35.000 Belgische trekpaarden geëxporteerd vanuit België naar de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Italië om de daar aanwezige paarden te verbeteren, zoals de shire in Groot-Brittannië.

In 1950 waren er nog ongeveer 200.000 trekpaarden in België.

Door de landbouwmechanisatie na de Tweede Wereldoorlog werd het trekpaard overbodig. In 1980 waren er nog maar 6000 Belgische trekpaarden over. Een aantal fokkers ging zich inzetten om dit paardenras te behouden. En in 2004 zijn er ongeveer 12.000 Belgische trekpaarden. Ze worden tegenwoordig gebruikt om te mennen.

Veel van deze paardenfokkerijen waren en zijn te vinden in het Pajottenland. In het centrum van Vollezele (Galmaarden) bevindt zich het Museum van het Belgisch Trekpaard en in de Pajotse dorpen Vollezele en Sint-Kwintens-Lennik (Lennik) staan standbeelden van Belgische trekpaarden.

Uiterlijk

Het Belgisch trekpaard heeft een schofthoogte van ongeveer 1,70 m. Het paard heeft een krachtige en gedrongen lichaamsbouw met een vrij klein hoofd en een korte, zware hals met een dubbele manenkam. De achterhand is goed ontwikkeld. De benen zijn kort en sterk met grote hoeven en zwaar ‘behang’ (beharing aan de kootgewrichten). Het grootste exemplaar en recordhouder is als grootste paard is Big Jake uit Michigan (geboren in 2000), die op elfjarige leeftijd 210,20 cm mat.

Het was gebruikelijk de staart van trekpaarden te couperen. Deze gewoonte is ontstaan omdat boeren vroeger op de akkers vaak vlak achter het paard naast de ploeg liepen en niet wilden dat het paard de leidsels met de staart vast tegen hun billen zouden klemmen en zo verdere besturing onmogelijk zouden maken. Sinds 2001 is deze praktijk zowel in Nederland als in België bij wet verboden. Wel worden bij keuringen nog steeds de manen ingevlochten.

Het Belgisch trekpaard komt voor in de vachtkleuren bruin, zwart, vos en schimmel. De kleurslag roan komt ook voor als bruinroan, zwartroan of vosroan.
Bron: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Power Horse Competition, Rockanje 2016 Power Horse Competition, Rockanje 2016 Power Horse Competition, Rockanje 2016

9 reacties op “Power Horse Competition, Rockanje 2016”

Fantastisch Bram, wat een power komt hier naar voren hé,
de grond zal trillen 🙂
dreunen denderen wowwww, gaaf
dat ene paard met dat strikje, supermooi 🙂

wat een kracht stralen die paarden uit Bram…

het moet niet gemakkelijk zijn om zo’n vierspan in bedwang te houden…

een heel fraaie reeks heb je hier gemaakt…

groeten

Deze trekpaarden is werkelijk mooi om te zien. Je hebt echt super mooie foto’s gemaakt van deze mooie paarden. De ene paard heeft voorkant vlechtjes erin. Erg leuk om te zien Bram.
Fijne week.
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Wat een prachtige dieren zijn het toch, er straalt zoveel kracht van uit! Mooi dat portret met vlecht en je hebt er schitterende actiefoto’s tussen staan!

Reacties zijn gesloten.