Rijnland-Palts Rhineland-Palatinate

Rijnland-Palts Rhineland-Palatinate

Rheinland Pfalz

 

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Rijnland-Palts (Duits: Rheinland-Pfalz, Paltsisch: Rhoilond-Palz) is een van de zestien deelstaten van Duitsland en heeft een oppervlakte van 19.853,44 km² en 3.994.366 inwoners. De hoofdstad is Mainz.

Geografie
Rijnland-Palts ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan (vanuit het noorden, met de klok mee) Noordrijn-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg, Elzas (Frankrijk), Saarland, Luxemburg en Luik (België).

Geschiedenis, Het land Rijnland-Palts
Rijnland-Palts is in 1946 door het bestuur van de Franse sector gevormd uit de voorheen Beierse Palts, het zuidelijke deel van de Pruisische Rijnprovincie (Regierungsbezirke Koblenz en Trier), de voorheen tot Hessen-Darmstadt behorende provincie/bestuursregio Rijn-Hessen-Palts, delen van de Pruisische provincie Hessen-Nassau en het voorheen Oldenburgse gebied rond Birkenfeld.

Als gevolg van de besluiten van de conferentie van Potsdam droeg de Amerikaanse regering de bezettingsmacht in het huidige Rijnland-Palts op 15 juli 1945 over aan Frankrijk. Het bestuur van de Franse bezettingsmacht organiseerde het gebied eerst in twee bestuurlijke gebieden: Rheinland-Hessen-Nassau (voor de tot dan toe Pruisische Regierungsbezirke Koblenz, Trier und Montabaur) en Hessen-Pfalz (voor de tot dan toe Beierse Pfalz en het tot Hessen-Darmstadt behorende Rheinhessen). Het land Rijnland-Palts werd op 30 augustus 1946 door een verordening (nr. 57) van generaal Pierre Kœnig, hoofd van de Franse militaire regering, opgericht. Hierdoor werden de economisch en historisch samenhorende gebieden Koblenz-Bonn en Rijn-Main opgesplitst. De opname van het eveneens door Frankrijk bezette Saarland werd door de Franse regering geweigerd. Op 22 november 1946 vond de constituerende zitting van de “Beratender Landesversammlung” plaats in het theater van Koblenz met het doel een grondwet voor de nieuwe deelstaat te ontwerpen. Kort daarop, op 4 december 1946, werd een voorlopige landsregering onder leiding van de CDU-er dr. Wilhelm Boden gevormd. Op 18 mei 1947 werd de landelijke grondwet via een volksstemming aangenomen. Tegelijkertijd werden verkiezingen gehouden, en de landdag van Rijnland-Palts kwam voor zijn zitting op 4 juni 1947 samen in de grote zaal van het stadhuis van Koblenz. Koblenz werd als hoofdstad van het land gekozen en bleef dit tot 1950 toen Mainz hoofdstad werd. Dr. Wilhelm Boden werd als eerste minister-president van het nieuwe land verkozen. Hij bleef echter minder dan een maand in zijn ambt en werd opgevolgd door Peter Altmeier.
Bron: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

Rijnland-Palts Rhineland-Palatinate Rijnland-Palts Rhineland-Palatinate Rijnland-Palts Rhineland-Palatinate

8 Responses to “Rijnland-Palts Rhineland-Palatinate”

 1. joke schreef:

  Een mooie reportage over het Rijnland. De foto’s met avondlicht zijn weer schitterend. Prachtige landschappen.

 2. Mooie serie weer, Bram. Behalve de avondfoto’s van het fraai verlichte kasteel vind ik ook de weg die zich door het glooiende landschap slingert erg mooi.

 3. ladyfi schreef:

  The scenery is gorgeous.

 4. je neemt me mee naar een sprookje, bram! 😀

  tedoeme wat een mooi gebied!!!

  je avondfoto’s zijn helemaal de max! 😉

 5. klaproos schreef:

  schitterend om te zien bram die goudgele velden en dan sávonds dat mooie kasteel in het licht, geweldig, wat zul je genoten hebben

 6. willy duvel schreef:

  Kan me aansluiten aan de vorige Bram Heel erg mooi Groetjes

 7. willy schreef:

  mooie landschapsfoto’s in deze reeks Bram..

  vooral de foto’s met avondlicht spreken me aan..

  lang geleden dat ik daar eens in de buurt was..

  groeten

 8. Ank Pot schreef:

  Heerlijke serie, prachtige vergezichten. Met name da avondopnames vind ik prachtig!

Bedankt voor uw bezoek en reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

comments-bottom