Categorieën
Landschap

Rondje Hoeksche Waard

Rondje Hoeksche Waard

Vergeten

Een vergeten foto serie in mijn archief.
Niet zo heel veel foto’s gemaakt deze rit.
Maar wat ik er van heb wil ik hier laten zien.
Wel met mooie blauwe luchten was bijna vergeten hoe dat is.

Rondje Hoekse Waard
Rondje Hoeksche Waard

Hoeksche Waard is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente ontstond na een gemeentelijke herindeling van vijf Zuid-Hollandse gemeenten (Oud-Beijerland, Korendijk, Strijen, Cromstrijen en Binnenmaas) per 1 januari 2019 en omvat naast het eiland Hoeksche Waard ook het eiland Tiengemeten.

Zuid-Holland

In 2004 werd door de provincie Zuid-Holland een gemeentelijke herindeling voorgesteld. Zes gemeenten, Binnenmaas, Cromstrijen, ‘s-Gravendeel, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen, zouden dan samen opgaan in een gemeente Hoeksche Waard.

Dit voorstel was later weer afgeblazen, mede naar aanleiding van referenda hierover in een aantal gemeenten. Er werd daarna wel een Commissie Hoeksche Waard opgericht, die zich met regionale vraagstukken bezighield.

Op 1 januari 2007 werden Binnenmaas en ‘s-Gravendeel samengevoegd tot de nieuwe gemeente Binnenmaas.

Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt Zalmpad 11, Oud-Beijerland
Vijf gemeenten

In 2014 hebben de burgemeesters van de vijf gemeenten een nieuw onderzoek geïnitieerd over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard.

In het onderzoek zijn twee keuzemogelijkheden verkend: versterking en intensivering van de samenwerking of herindeling van de vijf gemeenten.

De optie herindeling werd gevolgd door de gemeenteraden van Strijen en Oud-Beijerland. De gemeenteraden van Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk verwierpen herindeling en stelden voor de huidige samenwerking te versterken.

Samen voegen

De raden van de vijf gemeenten waren gezien hun voorkeuren van oordeel dat nietsdoen geen optie was maar dat er twee oplossingsrichtingen bestonden.

Geen van beide richtingen kon echter op een overtuigend draagvlak rekenen. De provincie Zuid-Holland besloot uiteindelijk in juli 2016 de herindelingsprocedure voort te zetten en voor te stellen de vijf gemeenten samen te voegen tot een nieuwe gemeente genaamd Hoeksche Waard.

Rondje Hoekse Waard
Korenmolen Landzicht Zuid-Beijerland
Wetsvoorstel

Dit provinciale voorstel resulteerde in oktober 2017 in een wetsvoorstel van de Minister aan de Tweede Kamer de fusie te realiseren per 1 januari 2019.

Op 24 april 2018 ging de Tweede Kamer akkoord met de herindeling en op 10 juli 2018 ook de Eerste Kamer.
Bron: Wikipedia

Vanaf hier klik op een foto voor een grotere weergave

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxFacebook

Rondje Hoekse Waard

12 reacties op “Rondje Hoeksche Waard”

Hoekse waard zijn wij nooit geweest. Gaat ook niet gebeuren met F.. Hoekse waard is zeker hele mooi omgeving te zien. Wat heb jij mooie foto’s kunnen maken.
Fietsen is zeker gezond. Beeldje met vogel is zeker prachtig om te zien. Molen zijn wij gek op. Fijne zondag gewenst.

Mooie serie, vooral foto 2 spreekt me aan. Ik was pas nog in de Hoekse Waard op de koffie bij een vriendin, maar nam geen foto’s omdat het plensde van de regen

Goed idee om deze serie uit het archief te halen. De eerste foto van de boerderij vind ik al gelijk een mooi binnnekomer. Komt mede door het standpunt wat je daarvoor koos. Ook de oude schuur daarna is mooi. De foto´s van de rijen geknotte wilgen spreken mij ook aan.
Het weer wordt wat beter, kun je alweer fietsen?

Een fietstochtje uit 2020 zonder ook maar een wolkje aan de lucht. Hoe heb je uitgerekend dat ritje nou kunnen vergeten, Bram!?
De foto’s van de boerderij en die schuur aan de het begin van deze serie zijn mijn favorieten vandaag. Maar ook de foto van de bomen aan het water (nr. 6) vind ik mooi.

“de Hoeksche Waard ” kon ik niet meteen situeren Bram

gelukkig gaf ik er een interessante duiding bij

een fraaie reeks zeker met die blauwe luchten

prettige avond gewenst

Bram wat is het toch mooi, het was ook wel een dag om erop uit te gaan.
Ook al zijn deze foto’s uit het archief ze verdienen het zeker om geplaatst te worden.
Ik kijk met weemoed ik zou ook zo graag is er lekker op uitgaan en mooie foto’s maken.
Maar ik heb genoten van deze serie, zoals altijd zijn het weer prachtige foto’s.

Nog een fijne dag, Erica

Dit is weer echt Nederland ten voeten uit. Kijkend naar deze foto’s bekruipt me het verlangen om ook weer met de fiets op pad te gaan. Misschien ga ik jouw blog wel als inspiratie gebruiken voor een trip de komende zomermaanden. Bedankt voor de mooie foto’s maar ook voor de info over het ontstaan van de Hoekse Waard.

Reacties zijn gesloten.