Categorieën
Goeree-Overflakkee Portfolio Slide Winter Zonsopkomst

Schitterend begin van de dag

Schitterend begin van de dag

Brilliant start to the day

Schitterend begin van de dag

Schitterend begin van de dag

Schitterend begin van de dag

Schitterend begin van de dag

5X7E2334

5X7E2340

5X7E2341

5X7E2342

5X7E2346

5X7E2350

5X7E2353

5X7E2357

5X7E2360

5X7E2363

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Begin van de dag

Officieel begint de dag om middernacht. Vaak worden echter enkele uren daarna nog tot de oude dag gerekend. Zo zal iemand die enkele uren na middernacht naar bed gaat vaak de slaapperiode als scheiding tussen de dagen zien. Iets soortgelijks is van toepassing bij een onderbreking ’s nachts van de dienstverlening (bijvoorbeeld bij het openbaar vervoer of een bioscoop): de onderbreking vormt ook dan de scheiding tussen de dagen. De vertrekstaten van de NS vermelden: Treinen die rijden tussen 0 00 uur en 4 00 uur, rijden in de nacht volgend op de genoemde dag. Er vertrekken bijvoorbeeld treinen van Leiden naar Utrecht van 5.22 tot en met 23.52 uur, en er is ook een trein om 0.22 uur. De laatstgenoemde wordt beschouwd als laatste trein en wordt op de vertrekstaat aan het eind van de dag vermeld.

Een dag is de tijd die de aarde nodig heeft voor een volledige omwenteling (om de aardas), ten opzichte van een referentiepunt. Afhankelijk van het referentiepunt spreken we van een zonnedag (ten opzichte van de zon), maansdag (ten opzichte van de maan) of siderische dag (ten opzichte van de sterren). Soms wordt met de term dag slechts de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang bedoeld, iets wat ook wel specifiek wordt aangeduid als dagduur. Een wat nauwkeuriger aanduiding is etmaal. Een etmaal duurt 24 uur, begint om middernacht en bevat alle vier de dagdelen, te weten: nacht, ochtend, middag en avond. De dag of het etmaal wordt niet gebruikt als tijdseenheid binnen het SI-stelsel; hier gebruikt men in plaats daarvan de seconde.

Bron: Wikipedia


Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

12 reacties op “Schitterend begin van de dag”

Wat een prachtige beelden Bram, ja ’s morgens net voor zonsopgang het ideale moment van de dag. Gewelgig mooi licht en lucht!
Nog een fijne zondagavond
Groetjes

Bram wat heb jij prachtig foto’s gemaakt. Havens is geweldig mooi om te zien. Rode gloed op vroege ochtend opgenomen. Ik heb je foto’s genoten. Schitterend!!

Ik zag vanmorgen kleine reacties veldje. En nu grote reacties veldje.
Nu gaat wel lukken. Ik hoop van wel. Nog bedankt.

Fijne dag verder.
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Reacties zijn gesloten.