Categorieën
Landschap Molens Slide

Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland

Een mooie zonnige maar ook bewolkte dag in Juni.
Genoten van weidse landschappen van Schouwen-Duiveland.
Gereden van Bruinisse langs de Oosterschelde naar Zierikzee.
Via de andere kant langs het Grevelingenmeer weer naar Bruinisse.

Den Haas (Zierikzee)

Molen Den Haas is een korenmolen uit 1727 aan het Bolwerk in Zierikzee. Het is een ronde stenen stellingmolen met drie koppels maalstenen en een vlucht van 23,80 meter.

Standerdmolen

Standerdmolen
Tekening Standerdmolen

Rond 1600 werd op het Bolwerk een standerdmolen gebouwd, die in 1723 werd gesloopt. In 1726 vroegen de eigenaren van de standerdmolen De Flesse eveneens toestemming voor sloop. Dit om ter plaatse een nieuwe molen te bouwen, de korenmolen Den Haas.

Bron: VVV Zeeland

Vlucht

Het is een ronde stenen molen gedekt met eiken schaliën. De wieken hebben een vlucht van ruim 23,80 meter. De molen draait veelal op vrijdag en is dan ook te bezichtigen.

Bron: Wikipedia

Zeelandbrug

De Zeelandbrug (1965, aanvankelijk Oosterscheldebrug) is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter.

Zeelandbrug
Zeelandbrug

Verbinding

Hij verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland, en zorgt aldus voor een kortere verbinding tussen de plaatsen Vlissingen, Middelburg, Goes aan de zuidelijke kant, en Zierikzee, Bruinisse en Rotterdam aan de noordelijke kant.

N256

De brug maakt deel uit van de provinciale weg N256.

Initiatief

De brug werd gebouwd op initiatief van de Provincie Zeeland. De wegen over de nieuwe deltadammen die werden aangelegd in het kader van de Deltawerken, legden Zeeland open voor het verkeer, maar de Oosterschelde bleef een obstakel. De bestaande provinciale veerverbinding tussen Zierikzee op Schouwen-Duiveland en Kats op Noord-Beveland kon de verkeersdrukte niet meer aan.

En volgens de oorspronkelijke plannen zou de Oosterschelde pas in 1978 worden afgedamd, wat uiteindelijk in de vorm van de Oosterscheldekering nog tot 1986 zou duren. Om al voor die tijd een ongestoorde noord-zuidverbinding te hebben besloot de Provincie Zeeland daarom tot de aanleg van een brug tussen Zierikzee en Colijnsplaat.

De bouw en exploitatie gaf de provincie in handen van een zelfstandige vennootschap, de NV Provinciale Zeeuwse Brug Maatschappij, die geheel eigendom van de provincie was.

Bron en uitgebreide info: Wikipedia

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxYouPicInstagram

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Schouwen-Duiveland Schouwen-Duiveland Schouwen-Duiveland

10 reacties op “Schouwen-Duiveland”

Voordat de hitte weer in huis is kom ik even op bezoek bij jou om je mooie fotoserie te bekijken uit een prachtige omgeving. En heel mooi vond ik je beelden van uitzichten, molen , wolkjes, bootjes. Maar zeker de oude historische weegbrug uit 1917. Viane was een voormalig gehucht en is verdwenen met de ramp -dijkdoorbraak- en in stilte staat deze nu daar. Maar kent wel een verhaal uit de scheepvaart tijd voordat de pont er kwam. De omgeving waar je was is zeer mooi.

Hoi Bram,
de zeelandbrug heb je echt heel mooi naar voren gehaald :D. ook de wolkenluchten zijn weer een feest om te zien. De tekening van de Standermolen vind ik heel fraai en komt ook mooi in beeld zo.
De zee, de molens, het koren en de schepen zijn echt Zeeland. Dit is heerlijk om te zien en super om daar rond te fietsen.

Groet, Helma

Bram wat een mooie serie foto’s en wat is Zeeland een mooie provincie.
Ik heb spijt dat we daar nooit zijn gaan kijken wanneer ik het mooie landschap zie ik kan als het ware de zee ruiken.

Nog een fijne avond, Erica

Van begin tot eind weer een heerlijke serie, Bram. De vriendelijke schapenwolkjes maken het totaalbeeld van deze fijne zomerse serie helemaal compleet. Met zo’n grijze lucht als wij hier gisteren en vandaag hadden, had je een heel andere serie gekregen.

Reacties zijn gesloten.