Categorieën
Dieren

Shetlandpony

Als je haar maar goed zit
Shetlandpony

De Shetlandpony is afkomstig uit Schotland.

De Shetlander is afkomstig van de Shetlandeilanden in het uiterste noorden van Schotland. Onder invloed van een koud klimaat en een minimale hoeveelheid voer ontstond een kleine, taaie pony die alle kenmerken van koudbloedige paarden had en zijn lichaamswarmte zo goed mogelijk kon bewaren. De pony’s zijn naar landen over de gehele wereld geëxporteerd en het ras lijkt zeer snel in type te veranderen als het ergens anders gefokt wordt.

Op de ruige Shetlandeilanden groeien geen bomen, en op de schrale, zure veengrond groeien grassen en heidestruiken met weinig voedingswaarde. De Shetlandpony’s hebben zich zo ontwikkeld dat ze hiervan kunnen leven.

De Shetlander werd van oudsher gebruikt als pak-, tuig- en rijpony. Inlandse boeren gebruikten het dier vooral om zeewier in grote manden naar hun land te brengen, waar het als mest werd verspreid. Turf voor de vuren in de keukens werd op dezelfde manier vervoerd. Daarnaast dienden de Shetlanders ook als rij- en trekdier. Naarmate het gebruik in de steenkoolindustrie toenam, werden de Shetlandpony’s bekender.

Bedankt voor je bezoek, en een prettige dag verder.
Thanks for your visit, and have a nice day.

signature

9 reacties op “Shetlandpony”

Reacties zijn gesloten.