Categorieën
Architectuur

Slot Moermond, Renesse

Slot Moermond, Renesse
Slot Moermond, Renesse
Historie van het Slot Moermond Moermond I,
anno 1229 De historie van Slot Moermond, begint ongeveer rond het jaartal 1229.
In dit jaartal werd Dhr Constantijn van Zierikzee eigendom van Slot Moermond. Dit slot ging door gevechtshandelingen ten onder.

Moermond II,
anno 1339 Het oudste deel van het huidige Slot is het poortgebouw van het door Arent van Haamstede gebouwde huidige Slot.

Moermond III,
anno 1613 Nadat het 14e-eeuwse Slot in het einde van de 15e eeuw te gronde was gegaan, werd in 1613 het poortgebouw tot verblijf verbouwd. Iman van Zuydland was destijds eigenaar van het Slot. De laatste officiële bewoner van Moermond was de familie Vriesendorp, welke in 1913 een grondige restauratie aan het Slot heeft gedaan. In de 2e wereldoorlog hebben de bezetters het Slot gebruikt en werd de familie Vriesendorp verbannen naar het “koetshuis” Tijdens de laatste dagen van de Duitse bezetting zijn er aan het einde van de Slotlaan 10 verzetstrijders opgehangen. Vlak buiten het centrum van Renesse is hier nog een gedenksteen van, waar jaarlijks de dodenherdenking plaatsvindt.

Na de 2e wereldoorlog kwam in 1953 de watersnoodramp. Na deze ramp heeft de familie Vriesendorp besloten het Slot voorgoed te verlaten en een veiliger woonplaats te zoeken.Na de watersnood bleef er een zwaar beschadigd Slot Moermond over, het bos was totaal verwoest. De gemeente Rotterdam bood aan, zorg en kosten voor de herbeplanting op zich te nemen. Inmiddels is het geteisterde Slot in het bezit gekomen van een voor die gelegenheid tot stand gekomen stichting, de “Stichting Moermond” (stichtingsakte 25 mei 1955).

Slot Moermond, Renesse
Slot Moermond, Renesse
Slot Moermond, Renesse

Klik hier voor meer info over Slot Moermond!

Bedankt voor je bezoek, en een prettige dag verder.
Thanks for your visit, and have a nice day.

2 reacties op “Slot Moermond, Renesse”

Wat een prachtige foto,s Bram.
Wat is de natuur toch schitterend.
Als je naar jou foto,s kijk wat is de wereld rust en vrede.
dat straalt echt van die foto,s af.
Was het maar zo.

Groetjes Riet.

Hello.
Nice pictures today.
In Norway we dont have to many castles.
Its more in Sweden.
Hope you have a nice evening.
Synne.

Reacties zijn gesloten.