Categorieën
Goeree-Overflakkee Landbouw Slide

Snijmaïs oogsten

Snijmaïs oogsten

Silage harvest

Snijmaïs oogsten

Snijmaïs oogsten

Snijmaïs oogsten

Snijmaïs oogsten

5X7D9125

5X7D9127

5X7D9129

5X7D9130

5X7D9134

5X7D9136

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Maïs

Mais of maïs (Zea mays subsp. mays) is een graan afkomstig uit Midden-Amerika en behoort tot de grassen. Mais is een directe domesticatie van de teosinte Zea mays ssp. parviglumis.

Geschiedenis

Mais komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika waar het gewas door de oorspronkelijke bewoners veredeld werd tot grotere, voedzamere kolven. Zij zochten steeds de beste, lekkerste, grootste kolven uit om de mais mee voort te planten. Waarschijnlijk zijn ze ooit begonnen met de teosinte, een klein grasplantje. Columbus, die in 1492 Amerika ontdekte, heeft de maisplant meegenomen naar Spanje waar het gewas direct goed gedijde. Voor het koudere klimaat hebben de Europeanen de mais zelf verder veredeld waarna de plant het in koudere gebieden ook steeds beter ging doen.

Bloeiwijze

Bij mais zijn de vrouwelijke en mannelijke bloemen van elkaar gescheiden, maar wel op dezelfde plant. Aan de top van de plant zitten in de pluim de mannelijke bloemen. Ongeveer halverwege de plant zitten in de oksels van de bladeren één of meer kolven bestaande uit de vrouwelijke bloemen.

Snijmaïs

In Nederland wordt in de landbouw meer dan 200.000 ha snijmais geteeld, die vooral bestemd is als veevoer in de rundveehouderij. Omdat het klimaat eigenlijk te koel is voor mais, worden de korrels hier niet rijp. Er zijn echter wel vroege tot zeer vroeg rassen ontwikkeld die voor de teelt van korrelmaïs gebruikt kunnen worden. Als regel wordt geoogst tussen half september en half oktober als de korrel hard deegrijp is. Bij een door nachtvorst vrijwel geheel bevroren gewas dient niet te lang met oogsten gewacht te worden. In het algemeen wordt het gehele gewas met blad, stengel en kolven verhakseld met een maishakselaar en ingekuild. Mais kan echter ook in de vorm van korrelmaïs, natte korrelmaïs met spil (CCM = Corn Cob Mix) voor zowel varkens als rundvee en maiskolvensilage (MKS) voor rundvee geoogst worden.

In 1970 bedroeg de oppervlakte aan snijmais in Nederland 6.400 ha, maar in 1994 was dit toegenomen tot 230.000 ha, een aanzienlijk deel van het Nederlandse landbouwareaal.[1] Mede door de grotere mestgift die toegestaan was op maisakkers nam daar door ook de oppervlakte aan fosfaatverzadigde gronden toe.

De drogestof-opbrengst aan snijmais bedraagt in Nederland tussen de 10 en 23 ton/ha.
Bron en uitgebreide info: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

10 reacties op “Snijmaïs oogsten”

Mooie serie, Bram. Ook hier worden de maisvelden momenteel weer in hoog tempo kaal gschoren, en ik vind het niet erg, want zo krijgen we gelukkig onze weidse uitzicht her en der weer terug.

prachtig om te zien bram hoe snel de velden weer leeg raken, het gaat hard hé.
enthousiaste loonwerkers:-) je moet nog snel zijn met je camera:-)

Reacties zijn gesloten.