Speulderbos

 

Speulderbos

‘bos van de dansende bomen’
‘forest of the dancing trees’

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Het eeuwenoude Speulderbos is een van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Kromme, in wonderlijke bochten gegroeide eiken- en beukenbomen bepalen de sfeer. In de volksmond heet het Speulderbos ‘het bos van de dansende bomen’. Dit komt doordat de stammen in de nevel lijken te bewegen. Het bos is niet alleen mysterieus maar ook zeer zeldzaam. En het is een paradijs voor (roof)vogels, edelherten, dassen en wilde zwijnen.

Het Speulderbos staat hoog genoteerd in de toptien van mooiste bossen in Nederland. In dit ‘wilde woud’ kun je ronddwalen alsof het een echt oerwoud is. De natuur mag hier haar gang gaan. Glanzende sparren, knoestige, groenbemoste eiken, varens en halfvergane stammen zorgen voor een bijzondere sfeer.

In het Speulderbos zijn nog twee andere soorten bos te vinden. Het lichte bos, met grove dennen, berken en eiken groeien. En het donkere bos, waar vooral douglas- en fijnsparren en Amerikaanse eiken groeien. Elk bostype trekt weer andere bewoners aan. Vanachter wildkijkschermen is het mogelijk om zelf dieren gade te slaan. Vooral tegen de schemering is de kans op een ontmoeting groot.

Bron: Staatsbosbeheer

Foto’s: © Bram van Broekhoven

bedankt / thanks
signature


10 Responses to “Speulderbos”

 1. ladyfi schreef:

  Your autumn shots are sublime!

 2. Gerrit (UH) schreef:

  Een beetje zon en een herfstbos, meer heb je voor een sprookje niet nodig.

 3. in zo’n prachtig herfstbos gaan niet alleen de bomen aan het dansen, bram! 😀

 4. Sylvia schreef:

  Wat een prachtig bos zeg, mooi vastgelegd ook.
  Het lijkt nog wel wat aan de groene kant voor deze tijd, of zijn deze foto’s al wat ouder?

 5. amazony schreef:

  Bij’t zien van deze fotoreeks zou je spontaan beginnen dansen 😉

 6. Willy Duvel schreef:

  Mooi bos spijtig te ver voor mij Heel mooi Groetjes

 7. Prachtig, Bram, je laat hier mooi zien dat het de laatste tijd een feest was om rond te dwalen te midden van de herfsttinten in het bos. Voor mijn gevoel is dit -mits het weer wat wil meewerken- toch echt de mooiste tijd van het jaar in het bos.

 8. Ank schreef:

  In jouw lijst met linkjes zie ik dat je nog steeds mijn oude blog hebt staan maar ik zit tegenwoordig bij wordpress: http://anksfotopassie.wordpress.com/

 9. Ank schreef:

  Van dit bos heb ik al eens meer gehoord en ook foto’s gezien. Jij hebt nog aardig rechte stammen weten te ‘vinden’. Prachtig die herfstkleuren, een lust voor het oog.

 10. Jan schreef:

  Schitterende serie! Prachtige kleuren.

comments-bottom