Categorieën
Slide Winter Zonsopkomst

Springersdiep zonsopkomst

Springersdiep zonsopkomst

Duikstek

Springersdiep is een rustige duikstek waar niet veel duikers komen. De omgeving is schitterend. Het is een ‘ongerept’ stukje Grevelingen aan de Brouwersdam tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Springersdiep is een kleine duikstek waar je beperkt de ruimte hebt, aangezien hier veel pleziervaart komt.

Springersdiep zonsopkomst

Brouwersdam

De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. De Brouwersdam, gelegen in de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Zeeland, sluit het Brouwershavense Gat af. Door deze afsluiting ontstond het Grevelingenmeer.

Grevelingendam

Al in 1965 was de Grevelingendam tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland gereedgekomen. De Grevelingen ten zuiden van Goeree-Overflakkee stonden nog in verbinding met de Noordzee. De stormvloeden konden hier dus hoger oplopen, daarom werden de dijken aan de zuidkant van het eiland in 1965 verhoogd. Om de periode van hogere vloedstanden te verkorten is direct na de sluiting van de Grevelingendam begonnen met de bouw van de Brouwersdam. Na ruim zes jaar, in het voorjaar van 1971, is deze dam gesloten. Tussen 1964 en 1971 hebben zich enkele zeer hoge waterstanden voorgedaan. In november 1966 bleef het water hier slechts enkele centimeters beneden het peil van 1 februari 1953.

De Bouw

Met de bouw van de zes kilometer lange dam werd in 1962 begonnen. De zeearm tussen Goeree en Schouwen was hier tot 30 meter diep. Evenals bij andere dammen werden er caissons met gaten neergelaten, waardoor de getijden tijdens de bouw van de dam door konden gaan. Hiermee werd voorkomen dat in het steeds kleiner wordende gat een te sterke stroming zou ontstaan. Deze methode werd gebruikt voor het noordelijk sluitgat De Kous (in het Springersdiep).

Springersdiep zonsopkomst
Brouwersdam

Caissons en kabelbaan

Naast de caissons is voor het zuidelijke sluitgat, het Brouwershavense Gat, gebruikgemaakt van een kabelbaan. Vanaf een kabelbaan werden grote blokken beton in de geul gestort, waarover vervolgens zand werd gespoten. De geul was lokaal te diep en het water stroomde te hard voor de methodes met de caissons. Nadat alle caissons neergelaten waren, werden de gaten met schuiven gedicht.

Brouwersdam Zonsondergang

1971 gereed

De Brouwersdam was in 1971 gereed. Na de afsluiting van de Grevelingen viel ongeveer 3000 hectare land droog. De weg op de dam (Rijksweg 57) werd op 30 maart 1973 in gebruik genomen. Later werd nog een doorlaatsluis in de dam aangebracht, de Brouwerssluis. Deze kwam gereed op 1 juni 1978.
Bron en meer info: Wikipedia

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxInstagram

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Als je de foto vergroot bekijkt staat er meestal ook nog extra info bij de foto.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info with the photo.

Springersdiep zonsopkomst Springersdiep zonsopkomst Springersdiep zonsopkomst

14 reacties op “Springersdiep zonsopkomst”

Prachtig om deze mooie zonsondergang samen met anderen te mogen aanschouwen op jouw blog, daarbij ook nog extra informatie toegevoegd, top! Fijne dag Bram!

Echt zo mooi allemaal Bram.
Het is voor mij jaren terug dat ik daar geweest ben maar ik heb zelde van deze mooie luchten gezien. Ik zit met recht te genieten van deze prachtige platen. In je vorige post zag ik ook al van die schitterende luchten en andere afbeeldingen. Mijn complimenten.

Groet,
Helma

Fijne serie van deze kleurige zonsopkomst weer. Het is zowel bij zonsopkomst als bij zonsondergang om van begin tot eind attent bij te blijven, want de mooiste kleuren laten zich vaak maar even zien. En dat nu eens aan de ene kant en dan weer aan de andere kant.
Mooi informatief stukje over dit deel van de Deltawerken ook. Het blijft een fascinerende klus.

Wat een geweldig mooie serie laat je ons weer zien, Bram, TOP!
Stiekem vind ik de wolkenlucht op de foto van de zonsondergang op de Brouwersdam nog wel het allermooiste!

zo mooi zoals jij dat steeds weer laat zien Bram, daar krijg je nooit genoeg van hé,
ik zou véél vroeger op moeten staan om het mee te krijgen…. en daar zit ‘m nou net de crux 🙂

Wat is daar mooie omgeving om toe te gaan. Lekker rustig. Zonsondergang hebben prachtig luchten. Het is daar is wel vaak zo te zien. Dan heb je mazzel om foto’s te maken Bram. De laatste foto is ook plaatje om te zien. Fijne week. Groetjes J&F.

Reacties zijn gesloten.