Categorieën
Haven Historisch Molens Portfolio Slide

Stadshaven Goes en Zeelandbrug

Stadshaven Goes en Zeelandbrug

Stadshaven Goes en Zeelandbrug

Stadshaven Goes en Zeelandbrug

5X7E3790

5X7E3793

5X7E3796

5X7E3797

5X7E3801

Stadshaven Goes en Zeelandbrug

Stadshaven Goes en Zeelandbrug

5X7E3827

5X7E3834

5X7E3843

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Goes (dialectuitspraak klinkt als Hoes) is een stad op het schiereiland Zuid-Beveland, centraal gelegen in de Nederlandse provincie Zeeland. De stad Goes telt 26.920 inwoners (2010), en de gemeente 37.050 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS). Goes is tevens de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Goes.

Goes is in de tiende eeuw ontstaan aan de rand van een kreek genaamd de Korte Gos. Het op een kreekrug gebouwde dorp groeide snel en reeds in de 12de eeuw was er sprake van een marktplein en een aan Maria gewijde kerk. Door de snelle groei kreeg Goes in 1405 stadsrechten van Willem VI van Holland en in 1417 officieel toestemming om zich te versterken met stadsmuren en een stadsgracht. De welvaart van de stad was gebaseerd op lakennijverheid en de winning van zout, dat uit veen gewonnen wordt. In de zestiende eeuw ging het Goes minder voor de wind. De verbinding met zee verzandde en in 1554 vernietigde een grote stadsbrand het noordwestelijk deel van de stad. De oorzaak was een in brand geraakte zoutkeet in combinatie met een straffe noordoostenwind.

Bron: Wikipedia

De Zeelandbrug (1965, aanvankelijk Oosterscheldebrug) is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter. Hij verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland, en zorgt aldus voor een kortere verbinding tussen de plaatsen Vlissingen, Middelburg, Goes aan de zuidelijke kant, en Zierikzee, Bruinisse en Rotterdam aan de noordelijke kant. De brug maakt deel uit van de provinciale weg N256.

De brug werd gebouwd op initiatief van de Provincie Zeeland. De wegen over de nieuwe deltadammen die werden aangelegd in het kader van de Deltawerken legden Zeeland open voor het verkeer, maar de Oosterschelde bleef een obstakel. De bestaande provinciale veerverbinding tussen Zierikzee op Schouwen-Duiveland en Kats op Noord-Beveland kon de verkeersdrukte niet meer aan. En volgens de oorspronkelijke plannen zou de Oosterschelde pas in 1978 worden afgedamd, wat uiteindelijk in de vorm van de Oosterscheldekering nog tot 1986 zou duren. Om al voor die tijd een ongestoorde noord-zuid-verbinding te hebben besloot de Provincie Zeeland daarom tot de aanleg van een brug tussen Zierikzee en Colijnsplaat. De bouw en exploitatie gaf de provincie in handen van een zelfstandige vennootschap, de NV Provinciale Zeeuwse Brug Maatschappij, die geheel eigendom van de provincie was.

Bron: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

10 reacties op “Stadshaven Goes en Zeelandbrug”

Het lijkt me echt de moeite om eens in Goes te stoppen, het ziet er heel gezellig en knus uit, een genietstadje, maar ik wist niet dat de zeelandbrug zo prachtig is bij zonsondergang, met die voorlaatste ga je nog vele prijzen winnen Bram, Die heeft alles 🙂
Nog een fijne zondagavond,
groetjes

Wat een onvewrwacht mooie haven, hij heeft iets schilderachtigs met de kleurige gevels rondom.
Je foto’s van de zonsondergang bij de Zeelandbrug zijn weer om te smullen, vooral de tweede en derde foto van die serie vind ik erg mooi.

Mooie beelden Bram Roept wel het een en ander op bij mij Vroeger voor 20 jaar zijn we er dikwijls geweest Nu blijkt dat de omgeving onbekend voor ons zou zijn ! hopelijk kan ik dat zelf eens gaan ontdekken ! Groetjes

Goes lijkt wel de rust zelve Bram..

en de Zeelandbrug daar kan ik naar blijven kijken..

mooie perspectieven ervan toon je ons

prettige dag

De rust die er van deze foto’s uitgaat is groot! Goes lijkt me heel mooi, jammer dat het zo ver weg is. De ondergaande zon bij de Zeelandbrug levert ook prachtige foto’s op!

wat een kalmte hangt er over het water Bram, op de wal veel kabaal, maar het water verstild helemaal,
erg mooi om te zien,

ik wens je een zalige dag vandaag

Prachtig foto’s heb je gemaakt. Zeelandbrug is zeker heel lang. Ik vind zo eng om te overheen te rijden. Dan met iemand. Molen en boten vind ik echt schitterend om te zien. Zonsondergang is prachtig gezicht bij de brug.

Reacties zijn gesloten.