Categorieën
Landschap Slide Zonsondergang

Stormvloedkering Neeltje Jans

Stormvloedkering Neeltje Jans

Storm surge barrier Neeltje Jans

Stormvloedkering Neeltje Jans

Stormvloedkering Neeltje Jans

Stormvloedkering Neeltje Jans

Stormvloedkering Neeltje Jans

Neeltje Jans

Neeltje Jans

5X7F2697

5X7F2705

5X7F2712

5X7F2713

5X7F2717

5X7F2720

5X7F2730

5X7F2736

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Neeltje Jans is als werkeiland een onderdeel van de Oosterscheldekering. Na het voltooien van de Deltawerken is er op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien met (visuele) informatie.

Neeltje Jans is circa 285 hectare groot en ligt halverwege de Oosterscheldekering tussen Schouwen en Noord-Beveland, maar hoort niettemin bij de gemeente Veere op Walcheren. De naam Neeltje Jans is verkregen door een boot die op de zandplaat vastgelopen is en die ook die naam droeg, het is een oude volksbenaming voor de beschermgodin Nehalennia.

Vroeger was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde. Door de zandplaat op te hogen is het werkeiland gecreëerd, dat ten tijde van de bouw van de stormvloedkering werd gebruikt. Toen het werk in 1986 klaar was, hebben Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap het eiland opgekocht en omgevormd tot natuurgebied dat onderdeel is van Nationaal Park Oosterschelde.

Bij het eiland is ook een overgebleven pijler te vinden. Deze 66e pijler werd rond 1980 gemaakt samen met de andere pijlers, voor het geval één van de andere pijlers niet goed zou blijken te zijn, maar is nooit in gebruik genomen. Sindsdien staat de pijler eenzaam in zijn dok. Tegenwoordig is een klimcentrum gevestigd op de pijler.

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

Bron: Wikipedia

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Stormvloedkering Neeltje Jans Stormvloedkering Neeltje Jans Stormvloedkering Neeltje Jans

7 reacties op “Stormvloedkering Neeltje Jans”

Een perfecte combinatie van luchten, zonsondergang en elementen die zich aftekenen boven de horizon. Eén van mijn favorieten is wel de één na laatste foto.

Je schotelt ons weer een erg mooie serie voor, Bram. Mooi om de verandering van het licht over land en zee te zien, en die reusachtige silhouetten van de molens doen het prachtig tegen de ondergaande zon.

Het is weer een schitterende serie geworden Bram. Wat een prachtige heldere scherpe foto’s maak je toch altijd. Ze verdienen het allemaal om in de vergroting gezien te worden. Leuk dat standpunt onder de windmolen.
Zijn deze foto’s op één en dezelfde dag gemaakt? Ik verbaas me over de verschillende luchten.

Reacties zijn gesloten.