Categorieën
Herfst Landschap Natuur

Strabrechtse heide en omgeving

Strabrechtse heide en omgeving

Deze keer niet zo heel vroeg van huis gegaan naar Heeze.
Had een mooi rondje opgezocht in deze omgeving.

Afstand: 67,58 km / tijd: 3:39:43
Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide is een natuurgebied van ca. 1500 ha in de gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo, grotendeels in beheer bij Staatsbosbeheer.

Natuurbrand

In juli 2010 werd een deel van de Strabrechtse heide getroffen door een natuurbrand die zo’n 200 hectare bos en heide aantastte, en nu 10 jaar later zijn daar nog steeds de sporen van te zien.

Het Brabants Landschap

In het Noordwesten sluit de Strabrechtse Heide aan bij de Braakhuizense heide, in eigendom van stichting Het Brabants Landschap; bij Heeze sluit het aan bij heidevelden op de Heerlijkheid Heeze en de Herbertusbossen (ook eigendom van Het Brabants Landschap). Het gebied valt gedeeltelijk onder de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn.

Kasteel Heeze
Natura 2000 gebied

In 2006 werd de Strabrechtse Heide samen met een deel van het dal van de Kleine Dommel aangewezen als Natura 2000 gebied onder de Natura 2000-gebiedsnaam Strabrechtse Heide & Beuven. Het in de gemeente Someren gelegen deel oostelijk van de heide heet van oudsher Lieropsche Heide.
Bron en uitgebreide info: Wikipedia

Vanaf hier klik op een foto voor een grotere weergave

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxInstagram

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Als je de foto vergroot staat er meestal ook nog extra info bij.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info.

Strabrechtse heide en omgeving

8 reacties op “Strabrechtse heide en omgeving”

Hoi Bram,
een beetje verwarrend zo met die dubbele blogs!?
ik zie de foto’s maar moet hier klikken voor de reacties en dan zie ik ze weer.
Je zal er je reden voor hebben denk ik eerlijk is eerlijk: De foto’s zijn ook zo mooi dat 2 keer bekijken ook niet erg is 😉
Ik heb helaas weinig tijd gehad om de heide te bezoeken laat staan te footgraferen maar hier geniet ik dan volop.
Groetjes, Helma

Je zal vast jaloers worden als ik je vertel dat ik al jaren (2 keer verhuisd) kan fietsen naar dit natuurgebied. Kom er zelden omdat de route erheen van geen enkele kant echt iets is. Ik vind het waardeloos dat de snelweg in de buurt is. Maar het is er prachtig bij het kasteel staan aak koeien en stieren die een mooi plaatje vormen en de enkele keer dat ik er vroeg was genoot ik er heus van. Maar als ik dan een tip mag geven, neem de Leenderheide en fiets van Leende door het bos nar de Belgische grens. Ook daar een heidebrand maar het is er zoveel stiller. De foto met het beekje werkelijk chapeau, maar ze zijn allemaal super.

Opnieuw een mooie serie, Bram. De eerste herfsttinten doen het goed in het door de bewolking gedempte licht. Wat een prachtige watermolen staat daar!
Het voordeel van een fietstochtje is wel dat je onderweg dingen ziet, waar je in de auto snel aan voorbij gaat.

Reacties zijn gesloten.