Categorieën
Landschap Slide Winter

Strand op een zonnige winter dag

Strand op een zonnige winter dag

Westenschouwen beach on sunny winter day

Happy New Year

Iedereen een Gelukkig en een Gezond Nieuwjaar

Vandaag wat meer foto’s dan gebruikelijk op mijn blog.
Today some more pictures than usual on my blog.

Westenschouwen

In de punt van Schouwen-Duiveland ligt het dorp Westenschouwen. Het moet ooit als vissersdorp Paalvoetsijde ontstaan zijn. Het lag zo’n halve kilometer van de huidige stranden van Westenschouwen. Het is in het water verdwenen. Later is landinwaarts een nieuwe dijk en haven aangelegd, de nieuwe haven werd vanaf 1400 Westenschouwen genoemd.

De voornaamste inkomstenbron van het dorp was de haringvisserij. Later werd ook de handel steeds belangrijker. De haven van Westenschouwen verzandde begin 16e eeuw.. In het nabij gelegen Burghsluis werd een nieuwe haven aangelegd, maar voor Westenschouwen was het einde welvaart. De kooplui trokken allemaal richting Zierikzee.

Over het verval van Westenschouwen doet een sage de ronde, ‘De Vrouwe van Westenschouwen’. Een visser zou een zeemeermin hebben opgevist en mee naar het dorp hebben genomen. Toen de zeemeerman de vissers smeekte om hem zijn vrouw terug te geven omdat ze op het land zou sterven, weigerden de vissers dat. De zeemeerman zou in woede ontstoken zijn en een vloek over Westenschouwen hebben uitgesproken:

“Westenschouwen, ‘t zal u rouwen dat ge heeft geroofd mijn vrouwe,
Westenschouwen zal vergaan, alleen de toren zal blijven staan”.

Het kan toeval zijn of niet, maar Westenschouwen is daarna in verval geraakt. De toren is echter in 1845 afgebroken. Tegenwoordig wordt De Plompe Toren van het verdronken dorp Koudekerke aan de sage verbonden. De toren ligt net voorbij het naburige dorp Burgh-Haamstede. Bij het betreden van de Plompe Toren hoor je de sage van de Vrouwe van Westenschouwen.

De stranden van Westenschouwen liggen aan de Noordzee. De stranden zijn breed en het zijn voornamelijk familie- en sportstranden. Ook in de zomerperiode kun je hier relatief in alle rust en ruimte op het strand zitten. Vanaf de stranden voor Westenschouwen kijk je uit op de Oosterscheldekering. Het is het laatste onderdeel van de Deltawerken. De waterkering wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd.

Achter de duinen van Westenschouwen, aan de landzijde ligt Boswachterij Westerschouwen. Het is het grootste bos van Zeeland. Je kunt er fietsen, wandelen, met je paard of met de hond in. Een groot deel van het natuurgebied is vrij toegankelijk.

Bron: VVV Zeeland

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Strand op een zonnige winter dag Strand op een zonnige winter dag Strand op een zonnige winter dag

8 reacties op “Strand op een zonnige winter dag”

Om te beginnen de beste wensen voor jou en de jouwe, Bram. Dat het met het oog op gezondheid en fotografie maar een mooi jaar mag worden.
Van je eerste serie van het jaar heb ik meteen van begin tot eind weer genoten. Het is toch wel heerlijk om wat dichter bij het strand te wonen, wij moeten er eerst zo’n anderhalf uur voor in de auto.

Voor jou ook de beste wensen Bram!
Wat een heerlijke strandfoto’s op een dag waarvan je zou wensen dat je er zelf kon rondlopen. Die golfbrekers vind ik altijd zo mooi, voegen echt iets toe aan de foto’s maar je ziet ze op de noordelijker gelegen stranden niet.

Reacties zijn gesloten.