Categorieën
Dieren Mensen Slide

Strao Noordwelle 2017

Strao Noordwelle 2017

25-02-2017

Wat is Straô ?

Het “straô-rieën” was en is een folkloristisch feest dat zijn oorsprong vindt in een ver verleden en dat alleen op Schouwen bekend was. Jonge boeren en knechts reden met hun paard de zee in om de voeten van deze dieren te wassen. Na deze rituele wassing reed men terug naar het dorp om verschillende keren rond het dorp te rijden.

Hoe het “straô-rieën” (strandrijden) ontstaan is, moet men een heel eind in de geschiedenis terug. Het westelijk deel van Schouwen en vooral de omgeving Burgh was reeds in de Germaanse tijd een belangrijke nederzetting. Het duinlandschap en de ommanteling was hier het middelpunt waar de goden werden vereerd. Hier vierden de Germanen ook hun grote natuurfeesten, zoals lente, midzomer, herfst en midwinter. Aan deze hoofdfeesten gingen later voorfeesten van Allerheiligen en Sint-Maarten vooraf. Het Schouwse “straô-feest” nu, was een “lentevoorfeest” dat men vierde als de dagen gingen lengen.

Bron en meer info: Noordwelle

Een selectie uit de vele foto’s die ik gemaakt heb deze dag, te veel om allemaal in een blog te plaatsen
Voorheen hadden we Picasa om alle foto’s te plaatsen, maar dat heeft Google gesloten,
en na ook het stoppen en sluiten van Panoramio heb ik niet zo’n behoefte aan Google foto’s.

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Ik volg dit evenement al vele jaren met veel plezier, hopelijk kunnen jullie er net zo van genieten als ik dat daar gedaan heb.
En veel andere onderwerpen zijn er in deze tijd van het jaar niet te fotograferen 🙂 als er geen sneeuw ligt.

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Strao Noordwelle 2017 Strao Noordwelle 2017 Strao Noordwelle 2017

10 reacties op “Strao Noordwelle 2017”

Valt me iedere keer weer op dat er zoveel belangstelling voor is. Het ziet er feestelijk maar ook koud uit. De ruiters worden zelf vast ook nat. Zo snel mogelijk een warme douche lijkt me dan heerlijk, maar eerst moeten ze natuurlijk de paarden verzorgen.

wauw Bram wat een gave serie heb je weer laten zien, geweldig wat een kracht gaat daar over het strand en door het water hé, heel erg bijzonder
zo kleurrijk, een mooie traditie om in ere te houden

Hoi Bram,
ik volg meerdere WP blogs en daar heb ik wel een volgknop van. Ik ben zelf ook bezig met een WP (daarom zie je ook mijn foto bij de reactie) maar die staat nog niet online.

Ik ga dus je link in mijn bloglist zetten 🙂
Groet, Helma

Wat zijn het toch prachtige paarden om te zien. En jouw foto’s zijn schitterend. Ik kijk er elk jaar naar uit om jouw fotoverslag van dit mooie gebruik te bekijken!

Hoi Bram,
wat ene geweldige mooie foto’s met deze paarden en hun kleurige versieringen. Je hebt ze ook nog ene geweldig mooi en helder kunnen fotograferen. Het zijn werkelijk prachtig paarden en juist deze mag ik ook erg graag zien.

Groetjes, Helma

PS ik zie geen volgknop op je blog of kijk ik er overheen. Als je deze echt niet dan zet ik je in mijn bloglist zodat ik kan zien wanneer je een nieuw blog plaats.

Reacties zijn gesloten.