Categorieën
Dieren Mensen Slide

Strao Renesse 2016

Strao Renesse 2016

De Eerste strao van het seizoen 2016

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Het Straofeest

Over de oorsprong van het Straofeest bestaan veel theorieën, maar zoals dat altijd gaat met theorieën, niemand weet het zeker. In 1971 staat in “De Volksvermaken”: “Volgens sommigen dient het strand-rijden om de werkpaarden, die lang de stal niet hadden kunnen verlaten, een fris bad en wat beweging te geven. Volgens anderen om de paarden te bevrijden van de betovering, die hen op stal getroffen had. Een zeebad rond vastenavond zou hen genezen en bescherming bieden tegen weerwolven, nachtmerries en meer van dat canaille. Nog anderen vinden het een overblijfsel van een eredienst aan een plaatselijke god.” Ja, nu weten we nog niets! En wie heeft (hebben) het feest ingevoerd?

Er is wel een verband gelegd met voorchristelijke tijden. Er zou toen elk voorjaar een lenteprocessie zijn gehouden voor de Germaanse godin Nerthus. Het zou dus een reinigings- en vruchtbaarheidsritus zijn bij de Germanen. Meerkamp stelt in 1949 dat het woord stra afkomstig is van het Latijnse woord lustratio, wat reiniging betekent. De Romeinen zouden dus het strafeest hebben ingevoerd. Maar Dr.A.de Vin in Zierikzee bestrijdt dat. Het woord Strao komt van strange, strand en het feest kan hoogstens 300 jaar oud zijn, zegt hij.

Bron en meer info: (Henk Blom) Strao Renesse


Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Strao Renesse 2016 Strao Renesse 2016 Strao Renesse 2016

9 reacties op “Strao Renesse 2016”

Hallo Bram,

Wat heb je deze foto’s heel mooi gemaakt. Aalscholver kwam aanvliegen. Mooi gedaan deze foto.
Paarden vinden aan de strand heerlijk om te lopen. Echt schitterend deze foto’s!

Het is me te ver weg, maar anders had ik zo’n strao best eens mee willen maken, want het is toch elke keer weer een imposant gezicht om al die paarden langs de waterlijn te zien lopen.
Ik stel me ook dit jaar weer tevreden met jou fotoverslag van deze mooie traditie.
Een goeie week gewenst, Bram.

een indrukwekkende traditie Bram..

vreemd dat dit enkel in Schouwen gebeurt…

een mooie en “verfrissende” reeks Bram..

prettige dag gewenst

Ik kijk altijd uit naar deze foto’s van jou, ik vind het prachtig om te zien en je ziet het bij niemand anders voorbij komen. Daarbij zijn jouw foto’s altijd van superkwaliteit dus een lust voor het oog. Genieten met grote G!!

Reacties zijn gesloten.