Categorieën
Dieren Mensen Slide

Strao Renesse 2017

Strao Renesse 2017

De eerste en mistige strao van het seizoen 2017

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Het Straofeest

Over de oorsprong van het Straofeest bestaan veel theorieën, maar zoals dat altijd gaat met theorieën, niemand weet het zeker. In 1971 staat in “De Volksvermaken”: “Volgens sommigen dient het strand-rijden om de werkpaarden, die lang de stal niet hadden kunnen verlaten, een fris bad en wat beweging te geven. Volgens anderen om de paarden te bevrijden van de betovering, die hen op stal getroffen had. Een zeebad rond vastenavond zou hen genezen en bescherming bieden tegen weerwolven, nachtmerries en meer van dat canaille. Nog anderen vinden het een overblijfsel van een eredienst aan een plaatselijke god.” Ja, nu weten we nog niets! En wie heeft (hebben) het feest ingevoerd?

Er is wel een verband gelegd met voorchristelijke tijden. Er zou toen elk voorjaar een lenteprocessie zijn gehouden voor de Germaanse godin Nerthus. Het zou dus een reinigings- en vruchtbaarheidsritus zijn bij de Germanen. Meerkamp stelt in 1949 dat het woord stra afkomstig is van het Latijnse woord lustratio, wat reiniging betekent. De Romeinen zouden dus het strafeest hebben ingevoerd. Maar Dr.A.de Vin in Zierikzee bestrijdt dat. Het woord Strao komt van strange, strand en het feest kan hoogstens 300 jaar oud zijn, zegt hij.

Bron en meer info: (Henk Blom) Strao Renesse


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Strao Renesse 2017 Strao Renesse 2017 Strao Renesse 2017

9 reacties op “Strao Renesse 2017”

wauw Bram,
wat is dat toch geweldig om mee te maken hé,
jammer dat het zo nevelig was, maar je hebt de sfeer toch heel goed te pakken,
supermooie plaatjes,
geweldig om er bij te zijn.

Ik kijk elk jaar weer uit naar deze mooie series en jij bent, van degene die ik volg, de enige die deze prachtige traditie altijd in beeld brengt, en hoe! Prachtig! In deze serie voegt de mist wel wat toe vind ik, geeft het een heel ander sfeertje!

groetjes van Ank

Reacties zijn gesloten.