Categorieën
Dieren

“Straô-rieën” (strandrijden) Noordwelle 2010

Straô-rieën
Straô-rieën
Straô-rieën
Straô-rieën
Straô-rieën
Het “straô-rieën” was en is een folkloristisch feest dat zijn oorsprong vindt in een ver verleden en dat alleen op Schouwen bekend was. Jonge boeren en knechts reden met hun paard de zee in om de voeten van deze dieren te wassen. Na deze rituele wassing reed men terug naar het dorp om verschillende keren rond het dorp te rijden.

Hoe het “straô-rieën” (strandrijden) ontstaan is, moet men een heel eind in de geschiedenis terug. Het westelijk deel van Schouwen en vooral de omgeving Burgh was reeds in de Germaanse tijd een belangrijke nederzetting. Het duinlandschap en de ommanteling was hier het middelpunt waar de goden werden vereerd. Hier vierden de Germanen ook hun grote natuurfeesten, zoals lente, midzomer, herfst en midwinter. Aan deze hoofdfeesten gingen later voorfeesten van Allerheiligen en Sint-Maarten vooraf. Het Schouwse “straô-feest” nu, was een “lentevoorfeest” dat men vierde als de dagen gingen lengen.

Ook geloofde men in de reinigende en genezende kracht van het water voor de voeten van de paarden. De oudere boeren weten dit nog heel goed, want als de voeten van de paarden onder schurft zaten of jeukerig waren kon zeewater helpen, door ze elke dag met vers zeewater af te spoelen.

Bedankt voor je bezoek, en een prettige dag verder.
Thanks for your visit, and have a nice day.

signature

10 reacties op ““Straô-rieën” (strandrijden) Noordwelle 2010”

Interessante info en mooie reeks, vooral de 4de foto spreekt me bijzonder aan. En de helende kracht van het zeewater ? jaja daar geloof ik in !

prachtig om te zien bram,
ik heb dat vorig jaar voor het eerst bij jou gezien en was méteen verkocht,
wat een prachtige paarden zijn dat toch hé.

daar loopt wat gewicht joh,
“machtig mooi”

maak er ook zo’n dag van hé bram

Prachtige actiefoto’s en een interessant verhaal. Ik had zoiets nog nooit gehoord.
Een lentevoorfeest, dat spreekt me wel aan. Ik ga het lengen van de dagen ook maar vieren denk ik.
Fijne dag Bram!

Reacties zijn gesloten.