Categorieën
Dieren Mensen Slide

Straô Scharendijke 11 Maart 2017

Straô Scharendijke 11 Maart 2017

Straô

Straô, stra, strarijden, strao of straorijden is een jaarlijks terugkerende boerenfeestdag op het Nederlandse eiland Schouwen-Duiveland. Straorijden wordt alleen in Burgh-Haamstede, Ellemeet, Noordwelle, Renesse, Scharendijke en Serooskerke gedaan. Tijdens het evenement rijden rijkelijk versierde Zeeuwse paarden voor de eerste maal in het jaar het strand op en de zee in.

Het straorijden werd vroeger gedaan als de paarden na een lange winter op stal weer aan het werk gingen. De werkpaarden, vooral die met veel haar aan hun benen, kregen last van hun benen en hoeven. Om de benen te verfrissen, stramheid en mok tegen te gaan en om kleine ontstekingen van de huid aan de benen te ontsmetten, werden de paardenvoeten in de zee gespoeld. Volgens volksgeloof was het ook goed tegen nachtmerries. De betovering werd door het zeewater verbroken.

Degenen die voor het eerst meedoen met straô moeten achteraan de stoet rijden. Degene die het vaakst heeft meegedaan rijdt voorop en blaast een koperen hoorn.

De eerste vermelding van het straorijden dateert uit 1643. Van oorsprong werd dit feest gehouden op de eerste maandag voor de vastentijd. Na 1955 is dit verzet naar de zaterdag en wordt het in ieder dorp op een andere dag gevierd. Vanaf half februari tot eind maart wordt dit feest elke zaterdag in een andere plaats op Schouwen-Duiveland gevierd.

Meer foto’s in MyAlbum

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Straô Scharendijke 11 Maart 2017 Straô Scharendijke 11 Maart 2017 Straô Scharendijke 11 Maart 2017

8 reacties op “Straô Scharendijke 11 Maart 2017”

naar dit evenement kijk ik elk jaar met vreugde, naar jouw foto’s dan. Schitterend die paarden die door het water galopperen.

Hoi Bram,
hele mooie foto’s van dit superleuke evenement 🙂 Ik ben blij dat je ook uitleg geeft wat de naam straorijden vandaan komt en wat de betekenis daarvan is.
Hier in het West-Friesland kennen ze dit fenomeen ook helemaal niet. Ik heb genoten van je foto’s. De versierde paarden zijn ook werkelijk prachtig om te zien.

Groetjes, Helma

Ik vind je album fantastisch mooi gemaakt. Echt genoten van al die foto;s met paarden en ruiters. Bijzonder dat een ruiter zonder zadel en met klompen aan kan paardrijden.

wat een prachtige stoet paarden bram, wat leuk dat mensen zo enthousiast mee doen met hun paard, een mooie reclame ook voor hun gemeente, di e zet jij zo wel op de kaart,

Reacties zijn gesloten.