Categorieën
Bloemen Goeree-Overflakkee Landbouw Lente Portfolio Slide

Tulpen April 2014

Tulpen April 2014

Tulips April 2014

Tulpen April 2014

5X7D3307

5X7D3315

5X7D3347

5X7D3348

Tulpen April 2014

5X7D3386

Tulpen April 2014

5X7D3438

5X7D3459

Tulpen April 2014

5X7D3476


Tulp Info, Gekweekte tulpen.

Tulpen kunnen niet in een warm klimaat worden gekweekt, omdat ze een koude nacht en een koude winter nodig hebben om te kunnen groeien.
Tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van half april tot in mei.

Behalve de gecultiveerde tulp kent men ook de ‘botanische tulp’, die vooral geschikt is voor in de tuin, omdat de bollen in de grond kunnen blijven zitten en het jaar daarop weer uitkomen.

Het kweken van nieuwe bollen gebeurt door in het najaar (oktober en november) tulpenbollen te planten.
De knoppen tussen de bolrokken van deze bollen groeien uit tot nieuwe bollen waarbij de oude bol gebruikt wordt als voedsel.
De knop die naast het groeipunt zit, de zogenaamde ‘A’ knop, groeit uit tot een grote bol die te verkopen is voor bloemproductie, of direct aan de consument.
De geplante bol bevat naast de ‘A’ knop, tussen zijn bolrokken nog meer kleine groeiknoppen, de zogenaamde b, c, d en e knoppen, die uitgroeien tot kleine bolletjes (klisters).
Deze klisters zitten aan de grote bol vast, en worden in de zomer tijdens het pellen (de wortels en oude huid van de bol verwijderen) van de grote bol afgehaald.

In het volgende najaar worden zij weer geplant op het land, om uit te groeien tot een grote bol.
Op deze manier houdt men een partij tulpen in stand: de grote bollen worden gebruikt voor bloemproductie of direct verkocht aan de consument en de kleine bollen worden geplant in het najaar.
Ruim 75% van de gekweekte tulpenbollen is bestemd voor bloemproductie in binnen of buitenland.
De rest wordt als bloembol verkocht aan de consument of belandt in parken en openbare tuinen.

De tulp kent veel willekeurige mutaties die nieuwe kleuren en variaties geven.
Deze gemuteerde tulpen waren vroeger heel waardevol, omdat ze een nieuwe lijn voor de kweek mogelijk maakten met interessante nieuwe kleuren.

Sommige tulpen van een bepaalde cultivar zijn gestreept of gevlekt van kleur.
Deze effecten ontstaan door een virusinfectie van de bloembol, en wordt niet op een nieuwe generatie overgedragen als die vanaf zaad wordt grootgebracht.

Bron: tulpinfo.nl

Foto’s: © Bram van Broekhoven

bedankt / thanks signature

8 reacties op “Tulpen April 2014”

Schitterend die fel gekleurde tulpenvelden!
Ik zou ze graag nog eens zien in mijn leven maar voorlopig zou het met de wagen moeten zijn. Heerlijk dat ik er hier kan van genieten.

Wat een heerlijke kleurrijke serie weer van de bollenvelden, Bram. Fijn dat we daar op deze manier van mee kunnen genieten, want ik heb de laatste tijd niet genoeg energie om voor dergelijke foto’s naar de Friese klei of naar de Noordoostpolder te rijden.

Reacties zijn gesloten.