Categorieën
Bloemen Goeree-Overflakkee Lente Slide

Tulpen April 2016 (Part II)

Tulpen April 2016 (Part II)


Foto’s: © Bram van Broekhoven

Tulp Info, Gekweekte tulpen.

Tulpen kunnen niet in een warm klimaat worden gekweekt, omdat ze een koude nacht en een koude winter nodig hebben om te kunnen groeien.

Tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van half april tot in mei. Behalve de gecultiveerde tulp kent men ook de ‘botanische tulp’, die vooral geschikt is voor in de tuin, omdat de bollen in de grond kunnen blijven zitten en het jaar daarop weer uitkomen.

Het kweken van nieuwe bollen gebeurt door in het najaar (oktober en november) tulpenbollen te planten. De knoppen tussen de bolrokken van deze bollen groeien uit tot nieuwe bollen waarbij de oude bol gebruikt wordt als voedsel. De knop die naast het groeipunt zit, de zogenaamde ‘A’ knop, groeit uit tot een grote bol die te verkopen is voor bloemproductie, of direct aan de consument. De geplante bol bevat naast de ‘A’ knop, tussen zijn bolrokken nog meer kleine groeiknoppen, de zogenaamde b, c, d en e knoppen, die uitgroeien tot kleine bolletjes (klisters). Deze klisters zitten aan de grote bol vast, en worden in de zomer tijdens het pellen (de wortels en oude huid van de bol verwijderen) van de grote bol afgehaald.

In het volgende najaar worden zij weer geplant op het land, om uit te groeien tot een grote bol. Op deze manier houdt men een partij tulpen in stand: de grote bollen worden gebruikt voor bloemproductie of direct verkocht aan de consument en de kleine bollen worden geplant in het najaar. Ruim 75% van de gekweekte tulpenbollen is bestemd voor bloemproductie in binnen of buitenland. De rest wordt als bloembol verkocht aan de consument of belandt in parken en openbare tuinen.

De tulp kent veel willekeurige mutaties die nieuwe kleuren en variaties geven. Deze gemuteerde tulpen waren vroeger heel waardevol, omdat ze een nieuwe lijn voor de kweek mogelijk maakten met interessante nieuwe kleuren.

Sommige tulpen van een bepaalde cultivar zijn gestreept of gevlekt van kleur. Deze effecten ontstaan door een virusinfectie van de bloembol, en wordt niet op een nieuwe generatie overgedragen als die vanaf zaad wordt grootgebracht.

Bron: tulpinfo.nl

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Tulpen April 2016 (Part II) Tulpen April 2016 (Part II) Tulpen April 2016 (Part II)

12 reacties op “Tulpen April 2016 (Part II)”

Schitterende serie Bram, met prachtige kleuren. Vooral de een na laatste foto spreekt me aan die met de molen. Goed werk!

Wat mooi weer, Bram!
Nu met een extraatje de regenboog… en dan die luchten… genieten hoor!
Fijn weekend en lieve groetjes Anna 🙂

Ik zie het al bollenvelden op Goeree Overflakkee zijn nog veel mooier dan in Flevoland. Zo’n dorpje met een toren of een molen op de achtergrond maakt de foto’s helemaal af.
Die regenboog is wel helemaal een voltreffer boven dit landschap!

Je hebt ze ook werkelijk in allerlei soorten en maten, met blauwe lucht, met wolken, met een regenboog, in strakke lijnen en in bochten…..en allemaal zijn het geweldige foto’s, echt genieten!

Wow wat is dit heel mooi om te zien. Vooral regenboog bij bollenvelden te zien. Heel mooi. En ene foto met molen achtergrond met bollenvelden is een plaatje geworden. Echt voor de kalender.Ik heb je foto’s genoten om te zien.
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Reacties zijn gesloten.