Categorieën
Bloemen Goeree-Overflakkee Portfolio Slide

Tulpen Close-Up foto’s Goeree-Overflakkee

Tulpen Close-Up foto’s Goeree-Overflakkee

Tulip close-up photos Goeree-Overflakkee

Seizoen 2017 (april) / Season 2017 (April)

Hoe worden bloembollen geteeld

De telers van bloembollen ontdekten al lang geleden dat de grond achter de duinen erg geschikt is. Bollen hebben namelijk een hekel aan veel water. Daar hebben de zogenaamde geestgronden achter de duinen geen last van. Het regenwater zakt er gemakkelijk door. En het grondwater zit er diep.

Bollen houden ook van kalk in de bodem. Dat is op de geestgronden ook al geen probleem. Zo vlak bij de zee zit er veel schelpengruis in de bodem.

Heel lang hebben de telers gedacht dat je alleen op deze geestgronden bloembollen kon kweken. Dat is ook zo voor narcissen en hyacinten. Maar later deden ze een belangrijke ontdekking. Tulpen, lelies en gladiolen deden het ook prima op lichte klei. Je ziet nu dan ook in vele andere delen van ons land bloembollenvelden.

Het telen van bloembollen

Als de bollenvelden bloeien, gaan veel mensen kijken. Voor de telers zelf zijn de bloemen niet belangrijk. Zij willen alleen maar dikke bloembollen telen. Daar gaat het om. Hoe dikker de bloembol, hoe meer geld hij opbrengt. Geen wonder dat de teler er alles aan doet om het de bloembollen naar de zin te maken. Dat begint al met het klaarmaken van de grond. Het grondwater op de geestgronden zit heel diep. Er kan dus diep worden geploegd. Zo krijgen de bloembollen steeds opnieuw verse grond.

Maar er is meer nodig. Mesten bijvoorbeeld, want zoveel voedsel zit er niet in de grond achter de duinen. Daarom gaat er mest of compost door. Dat hebben de bollen nodig om extra groot en dik te worden. Ploegen en mesten is dus belangrijk. Pas als dat klaar is gaan de bollen de grond in. Dat gebeurt in oktober. De telers gebruiken er machines voor. Daarna worden de velden afgedekt met stro of riet. Op die manier worden de bollen beschermd tegen de ergste winterkou. Bovendien kan het zand zo niet wegstuiven.

Bron: Tulpen.nl

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Tulpen Close-Up foto’s Goeree-Overflakkee Tulpen Close-Up foto’s Goeree-Overflakkee Tulpen Close-Up foto’s Goeree-Overflakkee

11 reacties op “Tulpen Close-Up foto’s Goeree-Overflakkee”

Hoi Bram,
ontzettend mooi deze platen van de tulpen. In de vergroting zijn ze ook nog vele malen mooier en zie je de schitterende details zoals bij de parkiettulp. Dit is genieten met een hele grote G. Mijn complimenten.

Groet, Helma

Hoi Bram

Ik heb hem gevonden..
mooie blog, prachtige
close/ups, mooie scherpte
en afwisselende kleuren!
leuk hier eventjes rond te
snuffelen!!

groetjes Nieske

Jij zit elk jaar midden in de tulpen. Dat moet een zalig gevoel geven en het levert je schitterende foto’s op. Ik denk dat je daar blijft zitten en fotograferen…

Prachtig tulpen om te zien. Mooie foto’s is het geworden. IK vind de kleuren van tulpen heel mooi geworden op de foto’s. Fijne week.

heel fraaie close-ups Bram en met interessante uitleg..

de eerste foto heeft in deze reeks mijn voorkeur..

prettige dag

Prachtig Bram, is weer eens wat anders dan de zonsopkomst of de schepen en dit kun je ook perfect! Ik vind de eerste meteen de mooiste van de serie vanwege het standpunt en de druppels.

Reacties zijn gesloten.