Categorieën
Bloemen Goeree-Overflakkee Lente Slide

Tulpen seizoen 2018 (deel 2)

Tulpen seizoen 2018 (deel 2)

Tulips season 2018 (part 2)

Zoals beloofd een blog met close-up en macro tulpen foto’s.
En omdat het zoveel foto’s zijn 🙂 heb ik er een paar collages tussen geplaatst.
Ook deze foto’s zijn over meerdere dagen gespreid gemaakt en in willekeurige volgorde geplaatst.
De foto’s zijn wel allemaal gemaakt op Goeree-Overflakkee van de Flakkeese telers.

Tulp
Tulp (Tulipa) is een geslacht van eenzaadlobbige planten uit de Leliefamilie (Liliaceae). Tulpen werden in de westelijke wereld geïntroduceerd door de Weense ambassadeur voor Turkije, Ogier Gisleen van Busbeke, die over de bloemen schreef die hij in 1551 in het Turkse Edirne had gezien. Later zond hij enkele zaden ervan naar Oostenrijk.

De aankomst van een vracht tulpenbollen in 1562 in Antwerpen betekende het begin van de Europese tulpenteelt. De eerste gedocumenteerde exemplaren werden door de Vlaming Carolus Clusius geplant in de door hem vanaf 1593 geleide Hortus botanicus Leiden. De bostulp (Tulipa sylvestris) is de enige soort die in Nederland in het wild voorkomt en is ingeburgerd vanaf de 19e eeuw. Het merendeel van de gekweekte vormen van de tulp zijn afgeleid van Tulipa gesneriana.

Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. De naam tulp is zo afkomstig van het Perzische woord “doelband” (دولبند) dat tulband betekent.

Oorsprong
Tulpen komen in het wild voor van Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van het genus strekt zich uit van het Iberisch schiereiland door Noord-Afrika tot aan Griekenland, de Balkan, Turkije, het Midden Oosten, Syrië, Israël, Libanon, Jordanië, Iran, de Oekraïne, het zuiden van Siberië, Mongolie en het noordwesten van China.

Tulpen hebben een koude nacht en een koude winter nodig om te kunnen groeien, waardoor ze niet in een warm klimaat gekweekt kunnen worden.

Tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van april tot in juni.

Het kweken van nieuwe bollen gebeurt door in het najaar (oktober en november) tulpenbollen te planten. De knoppen tussen de bolrokken van deze bollen groeien uit tot nieuwe bollen waarbij de oude bol gebruikt wordt als voedsel. De knop die naast het groeipunt zit, de zogenaamde a-knop, groeit uit tot een grote bol die te verkopen is voor bloemproductie of direct aan de consument. De geplante bol bevat naast de a-knop, tussen zijn bolrokken nog meer kleine groeiknoppen, de zogenaamde b-, c-, d- en e-knoppen, die uitgroeien tot kleine bolletjes (klisters). Deze klisters zitten aan de grote bol vast, en worden in de zomer tijdens het pellen (de wortels en oude huid van de bol verwijderen) van de grote bol afgehaald. In het volgende najaar worden ze geplant op het land om uit te groeien tot grote bollen. Op deze manier houdt men een partij tulpen in stand: de grote bollen worden gebruikt voor bloemproductie of direct verkocht aan de consument en de kleine bollen worden geplant in het najaar. Ruim 75% van de gekweekte tulpenbollen is bestemd voor bloemproductie in binnen- of buitenland. De rest wordt als bloembol verkocht aan de consument of belandt in parken en openbare tuinen.
Meer info en en bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Tulpen seizoen 2018 (deel 2) Tulpen seizoen 2018 (deel 2) Tulpen seizoen 2018 (deel 2)

10 reacties op “Tulpen seizoen 2018 (deel 2)”

Werkelijk schitterend Bram! Ik zag er al een heel aantal voorbij komen op google + eb nu ik ze hier weer zie is dat nog weer genieten. Echt schitterende foto’s van vele soorten en kleuren tulpen en ook de vele mooie composities komen prachtig tot hun recht.
Een welgemeend compliment voor deze fantastische serie.

Groetjes, Helma

Wauw wat een kleuren pracht en wat heb je het weer mooi gevangen, Bram!
Het is hier gewoon genieten…
Lieve groetjes, Anna

Een mooie en met dit weer absoluut vrolijk stemmende serie, Bram. Ik geloof niet dat ik al eens ergens in één logje zoveel verschillende kleuren en soorten tulpen voorbij heb zien komen. Er zitten tulpen tussen die ik niet meteen als tulp zou herkennen.

Reacties zijn gesloten.