Categorieën
Goeree-Overflakkee Landbouw Landschap Lente Slide Zomer

Tulpen van Maart tot Juli

Tulpen van Maart tot Juli

Tulips from March to July

Een serie foto’s gemaakt in de periode van Maart 2016 tot Juli 2016 van het zelfde tulpen veld.
A series of photographs taken during the period from March 2016 to July 2016 from the same tulip field.


Foto’s: © Bram van Broekhoven

Het telen van bloembollen

Als de bollenvelden bloeien, gaan veel mensen kijken. Voor de telers zelf zijn de bloemen niet belangrijk. Zij willen alleen maar dikke bloembollen telen. Daar gaat het om. Hoe dikker de bloembol, hoe meer geld hij opbrengt. Geen wonder dat de teler er alles aan doet om het de bloembollen naar de zin te maken. Dat begint al met het klaarmaken van de grond. Het grondwater op de geestgronden zit heel diep. Er kan dus diep worden geploegd. Zo krijgen de bloembollen steeds opnieuw verse grond.

Maar er is meer nodig. Mesten bijvoorbeeld, want zoveel voedsel zit er niet in de grond achter de duinen. Daarom gaat er mest of compost door. Dat hebben de bollen nodig om extra groot en dik te worden. Ploegen en mesten is dus belangrijk. Pas als dat klaar is gaan de bollen de grond in. Dat gebeurt in oktober. De telers gebruiken er machines voor. Daarna worden de velden afgedekt met stro of riet. Op die manier worden de bollen beschermd tegen de ergste winterkou. Bovendien kan het zand zo niet wegstuiven.

De oogst

Na het koppen van de bloemen, staan alleen de stengels en bladeren nog op het veld. Daarin wordt het voedsel voor de bol gemaakt. Als de planten geel zijn geworden, hebben de bloembollen genoeg voedsel opgenomen.

Zo tussen half juni en begin augustus worden ze uit de grond gehaald, dit noemen we ‘rooien’.

Na het rooien worden de bollen gedroogd en schoongemaakt. Ook worden de jonge bolletjes van de dikke bollen gehaald. Dat schoonmaken noemen we ‘pellen’. De grote, dikke bollen worden verkocht. De kleintjes gaan in het najaar weer de grond in.
Bron: Tulpen.nl

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Tulpen van Maart tot Juli Tulpen van Maart tot Juli Tulpen van Maart tot Juli

9 reacties op “Tulpen van Maart tot Juli”

Heel mooi Bram !! Héél moedig dit vraagt een inzet waar ik mogelijk niet kan aan voldoen. Heel mooi !! De instelling van die eerste foto !! Een geheim ?? Graag Groetjes Kan niet kiezen (ben wel een “twijfelaar” hoor)

Je hebt een oud idee hier op een mooie manier uitgewerkt, Bram. Mooi om zo’n veld gedurende de seizoenen te zien veranderen. Ik heb er 1 vraag over: wat zijn dat voor rollen op de 13e foto?
Ik heb ook wel eens met het idee gespeeld om b.v. maandelijks een foto te maken vanuit hetzelfde standpunt, maar het is er nog nooit van gekomen. Ik moet daar toch maar eens werk van maken … 🙂

Een prachtige serie foto’s en een mooie reportage. Ik had geen idee hoe dit er aan toe ging, heel leerzaam en ook nog eens mooi om te zien!

Dat is een mooi verhaal in deze reeks, opbouw, afbouw. Prachtig Bram! En ook de kleuren zie je stijgen tot er nog eentje overblijft.

Een heerlijke serie Bram, met een heel mooi verhaal!
Nu weten we hoe het in zijn werk gaat…
Zeer leuk gedaaan!!
Fijne dag en groetjes Anna 😀

Reacties zijn gesloten.