Categorieën
Goeree-Overflakkee Landschap Lente Slide

Tulpen velden Goeree Overflakkee

Tulpen velden Goeree Overflakkee

Tulip fields Goeree Overflakkee

Tulpen velden Goeree Overflakkee

Tulpen velden Goeree Overflakkee

Tulpen velden Goeree Overflakkee

Tulpen velden Goeree Overflakkee

5X7E5103

5X7E5107

5X7E5111

5X7E5115

5X7E5120

5X7E5162

5X7E5165

5X7E5198

5X7E5283

5X7E5297

5X7E5302

5X7E5305

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Goeree-Overflakkee is een eiland en gemeente in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Goeree-Overflakkee wordt omsloten door de Noordzee, het Haringvliet, het Volkerak-randmeer, en het Grevelingenmeer. Goeree-Overflakkee behoort tot de provincie Zuid-Holland. Sommelsdijk echter, heeft als enige plaats op het eiland, tot 1805 tot de provincie Zeeland behoord. De grootste woonkern is het met elkaar vergroeide Middelharnis-Sommelsdijk, daarna volgen Ouddorp, Dirksland en Oude Tonge. De naam Goeree-Overflakkee wordt in de spreektaal vaak afgekort tot Flakkee en soms ook tot Overflakkee. Goeree-Overflakkee was tevens de naam van het lokale waterschap op het eiland.

Goeree-Overflakkee is via de Hellegatsdam verbonden met de Hoeksche Waard en Noord-Brabant. De Grevelingendam en de Brouwersdam maken de verbinding met Schouwen-Duiveland. De Haringvlietdam loopt naar Voorne-Putten. Het eiland staat bekend als kerkelijk. In Ouddorp wordt het hoogste percentage stemmen op een christelijke partij uitgebracht tijdens verkiezingen, in Oude Tonge het laagste. Globaal kan gezegd worden dat het eiland van het westen naar het oosten minder kerkelijk wordt. Het eiland is vlak met uitzondering het duingebied op de noordwestpunt en ligt zowat gelijk met het zeeniveau. Het hoogste punt bevindt zich op circa 18,5 meter boven NAP.

Tulp (Tulipa) is een geslacht van eenzaadlobbige planten uit de Leliefamilie (Liliaceae). Tulpen werden in de westelijke wereld geïntroduceerd door de Weense ambassadeur voor Turkije, Ghislain de Busbecq, die over de bloemen schreef die hij in 1551 in het Turkse Edirne had gezien. Later zond hij enkele zaden ervan naar Oostenrijk. De aankomst van een vracht tulpenbollen in 1562 in Antwerpen betekende het begin van de Europese tulpenteelt. De eerste gedocumenteerde exemplaren werden door de Vlaming Carolus Clusius geplant in de door hem vanaf 1593 geleide Hortus botanicus Leiden. De bostulp (Tulipa sylvestris) is de enige soort die in Nederland in het wild voorkomt en is ingeburgerd vanaf de 19e eeuw. Het merendeel van de gekweekte vormen van de tulp zijn afgeleid van Tulipa gesneriana.
Bron: Wikipedia Goeree Overflakkee / Tulpen

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

10 reacties op “Tulpen velden Goeree Overflakkee”

Geweldig om naar te kijken en dit verveelt nooit! Wat een kleurenpracht. Foto 14 is voor mij dit keer de allermooiste van deze prachtige serie!

een kleurenpracht waar ik kan blijven naar kijken Bram..

en schitterende reeks waarin foto 14 voor mij een lichte voorkeur heeft..

prettige dag

heerlijke kleurige velden Bram, daar krijg je nooit genoeg van 🙂 wist jij dat de tulp eigenlijk uit Turkije komt, maar dat men daar niet meer weet hoe de oorspronkelijke tulp er eigenlijk zag 🙂
grappig verhaal hé, de gids vertelde het vorig jaar

Reacties zijn gesloten.