Categorieën
Goeree-Overflakkee Herfst Landschap Portfolio Slide Zonsondergang

Verschillende wolken luchten

Verschillende wolken luchten

Gefotografeerd op èèn dag in September

Several cloudy skies,

photographed on one day in September

Verschillende wolken luchten

Verschillende wolken luchten

Verschillende wolken luchten

Verschillende wolken luchten

5X7F2448

5X7F2449

5X7F2467

5X7F2473

5X7F2498

5X7F2500

5X7F2505

5X7F2528

5X7F2531

5X7F2535

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Een wolk is een zichtbare verzameling wolkenelementen – al dan niet onderkoelde waterdruppeltjes of ijskristalletjes – in de atmosfeer op enige hoogte van het aardoppervlak.

Waterwolken ontstaan doordat waterdamp in verzadigde lucht condenseert rond condensatiekernen. Waterdamp kan ook verrijpen tot ijskristalletjes om zo ijswolken te vormen. In gemengde wolken komen zowel waterdruppeltjes als ijskristallen voor.

Wolkenvorming

In verzadigde lucht is de relatieve luchtvochtigheid 100%. Dit kan gebeuren door verdamping van wateroppervlaktes, menging met verzadigde lucht en afkoeling van onverzadigde lucht of een combinatie daarvan. Aan de grond kan dit leiden tot mistvorming – fysisch is mist hetzelfde als een waterwolk. Voor wolkenvorming is vooral afkoeling van belang. Dit treedt adiabatisch – zonder warmte-uitwisseling met de omgeving – op bij luchtstijgingen. Voorbij het condensatieniveau vindt dan condensatie plaats rond condensatiekernen. Zonder die aerosolen zou condensatie pas bij een grote overschrijding van de verzadigingsdampdruk optreden. Deze oververzadiging kan in volkomen schone lucht oplopen tot 300 à 400% voordat condensatie optreedt.

Meer info en bron: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Verschillende wolken luchten Verschillende wolken luchten Verschillende wolken luchten

7 reacties op “Verschillende wolken luchten”

Ook toevallig daar zie ik ook regenboog. Wat is daar heel mooi om te wandelen. Bloemen velden van rode bloemen is echt schitterend. Luchten is hebben altijd prachtig kleuren.
Fijn weekend Bram.

Geweldig om al deze wolkenpartijen op één dag vast te kunnen leggen. Een betere dag voor gevarieerde Hollande wolkenluchten had je nauwlijks kunnen treffen. Ik spreek geen voorkeur uit, omdat de foto’s allemaal hun eigen charme hebben.

Dit is een prachtige verzameling. Kijk jij als fotograaf ook altijd naar boven? Ik moet mijzelf wel eens toespreken om ook vooral de ogen op de weg te houden. 😉

Reacties zijn gesloten.