Categorieën
Landschap Molens Slide Zomer

Vervolg Molenroute Zuid- en Noord-Holland

Vervolg Molenroute Zuid- en Noord-Holland

Vandaag het vervolg van het Blog van Maandag 22 Juli.
Volgorde zal niet altijd kloppen,
maar in grote trekken heb ik de route zo gefietst.

Molens

Gnephoekse Molen (romp/restant)

Rond 1450 wordt er de eerste watermolen vermeld, uitslaand naar het zuiden op de Oude Rijn. Dit was vermoedelijke de oudste molen van de streek. 

Bewoond

In 1984 nam de gemeente de stomp over van het waterschap vanwege geluidshinder voor de bewoners van het nabijgelegen industrieterrein, maar hij wordt nog steeds bewoond.
Bron en meer info: Molen database

Vrouwgeestmolen

De Vrouwgeestmolen in Alphen aan den Rijn is een in 1797 gebouwde achtkantige houten poldermolen die tot 1968 de polder Vrouwgeest heeft bemalen. Tot 1970 was de Vrouwgeestmolen eigendom van de polder, daarna is hij verkocht aan de Rijnlandse Molenstichting. De molen bemaalt nu op vrijwillige basis de polder Vrouwgeest.
Bron: Wikipedia

De Vrouw Vennemolen

De Vrouw Vennemolen is een van de mooiste wipmolens van Rijnland. Hij is gelegen aan de Oude Ade waarop hij uitmaalt en aan de Leidseweg. ‘s Winters als er ijs ligt, loopt de traditionele molentocht per schaats langs de molen.

vroeg-17e eeuws

De Vrouw Vennemolen is in oorsprong vroeg-17e eeuws. Hij komt voor als ‘Vennemolen’ op de kaart van de ‘Vrouwe Ven’ uit 1618 (kaartboek M, Abdij van Rijnsburg; Algemeen Rijksarchief te ‘-Gravenhage). De molen is in 1835 grotendeels vernieuwd waarbij in het bovenhuis een opvallende constructiefout werd gemaakt; de schoren of windbanden in de zijkanten zijn ‘trekkend’ in plaats van ‘stekend’ geplaatst.

In 1935 werd de molen grotendeels vernieuwd door de molenmakers Gerrit van Heteren te Hoogmade en Gerrit van Geer te Woubrugge; het bestek maakte molenmaker Jan Melman te Warmond.

Radio Oranje

Tijdens de Duitse bezetting luisterden buurtbewoners ‘s avonds in de molen naar Radio Oranje, de verboden Engelse zender. Aangezien er toen nog geen elektriciteit in de molen was, dreven de molenwieken de dynamo, die de accu van het radiotoestel voedde.

Elektrisch hulpgemaal

Bij het breken van de koningsspil in 1954 werd een elektrisch hulpgemaal geplaatst wat het einde betekende van de windbemaling.

Gerestaureerd

De molen werd in 1963 en 1996-1998 gerestaureerd. Tijdens de laatste restauratie is de gehele molen voorzien van een nieuwe fundering van gewapend beton, rustend op stalen buispalen. Tevens is het scheprad verdiept en aangepast aan het verlaagde waterpeil. De molen neemt sinds zijn herstel ook deel aan de bemaling van de polder.
Bron: De Vrouw Vennemolen

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxYouPicInstagram

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

INFO!

Als je de foto vergroot bekijkt staat er meestal ook nog extra info bij de foto.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info with the photo.

Vervolg Molenroute Zuid- en Noord-Holland Vervolg Molenroute Zuid- en Noord-Holland

9 reacties op “Vervolg Molenroute Zuid- en Noord-Holland”

Wat ziet daar prachtig omgeving uit. Pondjes varen zie steeds meer om fietsen naar de overkant te brengen. Molen is zeker echt schitterend om te zien op de foto’s. Je hebt goede weer gehad. Mooie series foto’s heb je gemaakt. Echt genieten daar. Groetjes Jacqueline & Ferry.

Echt ontzettend leuk deze foto’s. Met dit mooie weer komen de foot’s ook nog heel mooi over. De molens zijn werkelijk prachtig en de details zoals in foto 19 (39 op de foto) is echt heel mooi weergegeven. Mooie afwisseling met de boten.

Groet, Helma

Nu ben ik helemaal in vakantiemodus, molens, fietsen, water, koeien. Ik ben volop in NL! Wat moet ik nog meer? Niets. Schitterende reeks.

Hallo Bram,
Een mooie serie foto’s van plekjes waar we vroeger ook kwamen, het was heel fijn omdat weer eens te zien.
En volgens mij ben je ongeveer hemelsbreed 15 km bij ons vandaan geweest, als ik het had geweten had ik de koffie voor jullie klaar gezet.

Bram nog een fijne week, groetjes Erica

Wat een heerlijke zomerse serie met die strakblauwe luchten ook al is het voor de foto’s meestal mooier als er wolken zijn. Leuk dat je ook een detail van de laatste molen laat zien. En is dat Jannie die jou vanaf het ‘Heen en Weertje’ jou op de foto zet?

Reacties zijn gesloten.