Categorieën
Historisch Slide

Vesting Bourtange

Vesting Bourtange

Fortress Bourtange

Foto’s: © Bram van Broekhoven

WELKOM IN HET JAAR 1742!

Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde (Zuid-Oost Groningen),ligt de vesting Bourtange.Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad.

In 1580 gaf Willem van Oranje opdracht om op een zandrug in het Bourtangermoeras, op de grens met het huidige Duitsland, een fort aan te leggen. In 1593 werd de vesting in opdracht van Willem Lodewijk van Nassau opgeworpen. Tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijke vesting. Toen de vesting in 1851 werd opgeheven ontstond een agrarisch dorp. Slechts een aantal gebouwen herinnerden nog aan de glorie van vroeger. In de jaren zestig van de vorige eeuw nam de gemeente Vlagtwedde het initiatief om de vesting te reconstrueren. Het plan werd uitgevoerd tussen 1967 en 1992. Wallen werden opnieuw opgeworpen, grachten werden gegraven en soldatenbarakken werden gebouwd. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd. Maak kennis met de vesting die nooit werd ingenomen..

GESCHIEDENIS

VAN 1580 TOT 2004
Voor het ontstaan van de vesting moeten we terug naar de Tachtigjarige Oorlog. In de 16e eeuw beheersten onze voorouders de grondwaterstand nog niet. Grote onbegaanbare moerassen bedekten de helft van de huidige provincies Groningen en Drenthe. Die moerassen waren slechts op enkele plaatsen, harde zanderige passen, doorgankelijk, waaronder de ‘twee uur gaans lange, slechte pas’ over de plaats waar later Bourtange zou ontstaan. In maart 1580 kwam door het verraad van George van Lalaing, graaf van Rennenberg, de in 1577 door de Staten-Generaal benoemde stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe, de stad Groningen in handen van de Spanjaarden. Later in het jaar 1580 gaf prins Willem van Oranje opdracht om een schans met vijf bastions aan te leggen op de zandrug in het moerasgebied op de grens met Duitsland. Over deze zandrug, of tange, liep de weg die de stad Groningen verbond met Lingen en Westfalen. De Spanjaarden gebruikten deze route onder meer om de stad te bevoorraden. De prins hoopte door het aanleggen van de schans deze belangrijke route te blokkeren, zodat de stad Groningen geheel geïsoleerd zou komen te liggen.

Bron en meer info: Vesting Bourtange

Bourtange
Door JanwillemvanaalstEigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37397103


Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Vesting Bourtange Vesting Bourtange Vesting Bourtange

10 reacties op “Vesting Bourtange”

Wat dacht je …? We doen het meteen goed en gaan linea recta naar het noordoosten en we slaan Fryslân daarbij gemakshalve maar over …?
Hoe dan ook, het is een prachtige serie geworden van dit. mooie vestingstadje. Je was er ook op een uitstekend moment, geen mens te zien en het weinige storende blik denken we gemakkelijk weg.

een mooi vestigingsstadje Bram,

een fraaie fotoreportage met interessante informatie..

nu lijkt het er wel de rust zelve…

prettige dag

Zo, jullie waren een eind uit de richting! Ik herken het allemaal, ben er ook diverse keren geweest. Het lijkt wel of jullie er helemaal alleen waren, zo rustig. Mooie serie Bram, leuk om weer even terug in Bourtange te zijn.

Reacties zijn gesloten.