Categorieën
Goeree-Overflakkee Portfolio Slide Zomer

Vlaggetjesdag Stellendam

Vlaggetjesdag Stellendam

11 Juli 2015

Vlaggetjesdag Stellendam

Vlaggetjesdag Stellendam

Vlaggetjesdag Stellendam

Vlaggetjesdag Stellendam

5X7F0442

5X7F0447

5X7F0449

5X7F0451

5X7F0452

5X7F0455

5X7F0457

5X7F0459

5X7F0460

5X7F0466

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Stellendam

Korenlust (1856), Stellendam

Stellendam is een dorp in de gemeente Goeree-Overflakkee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 3470 inwoners (1 januari 2007). Stellendam ligt aan de Provinciale weg 215. Vanaf grote afstand is de opvallende witgeschilderde molen Korenlust aan de Molenkade van Stellendam te zien.

Op enkele kilometers afstand ligt de Deltahaven, de thuishaven van de vissersschepen uit Ouddorp, Goedereede en Stellendam; in totaal gaat het om zo’n 50 kotters. In Stellendam is ook een visafslag gevestigd. De oorspronkelijke haven van Stellendam verloor grotendeels haar functie door de Deltawerken. Bij de haven ligt de Goereese sluis.


Stellendam is een relatief jong dorp; de polder waarin het gelegen is is pas halverwege de 18e eeuw drooggelegd. Wel heeft er rond 1220 nabij de huidige locatie van Stellendam een eiland gelegen, Zomerland. Na de aanleg van de Statendam tussen Westvoorn en Overflakkee in 1766 (zie artikel: Westvoorn) konden de gronden ten noorden van de dam al snel bedijkt worden. In 1769 werd het besluit genomen voor de indijking van de gorzen aan de kant van het eiland Goeree, de Adrianapolder. In 1780 werden alle gorzen tussen Goeree en Overflakkee in een keer ingedijkt, waardoor de Eendragtspolder ontstond, in de volksmond aangeduid als Stellendamse polder. De polder werd verdeeld onder de particulieren en er werd een dorpje in gesticht; Stellendam.

Tussen 1846 en 1945 (toen werd de Grote Kroningspolder aangedijkt), zijn er tussen Stellendam en Dirksland voortdurend nieuwe gorzen ingedijkt. In 1956 is het Zuiderdiep aan de oostzijde afgedamd, waardoor de aanslibbing nog sneller geschiedde. In het kader van de Deltawerken is er tussen de Haringvlietdam en de sluis van de Dirkslandse haven een dijk aangelegd waarna behalve de Scheelhoek aan de Noordzijde van het Zuiderdiep ook een groot deel ten zuiden van water droog viel. De Zuiderdieppolder was in 1968 een feit en het in cultuur brengen liet niet lang op zich wachten. In dit grootschalige nieuwe landbouwgebied werden drie nieuwe boerderijen gebouwd. De Zuiderdieppolder is tot nu de laatste ingedijkte polder van Goeree-Overflakkee.

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

10 reacties op “Vlaggetjesdag Stellendam”

Mooie kleurrijke serie. In zo’n haven is eigenlijk altijd wel iets te fotograferen, maar zo’n vlaggetjesdag heeft dan toch nog wat extra’s. Je had geluk met het weer die dag, want de veelal staalblauwe lucht doet het in dit geval erg goed.

een knappe reeks Bram…

fraaie bevlagde schepen in het zonnetje…

en een interessante uitleg over het “inpolderen”

groeten

Prachtige serie heb je ervan gemaakt.
Mooie luchten prachtige schepen en een zonnetje.

Reacties zijn gesloten.