Categorieën
Landschap Lente Slide Vlinders en Insecten

Vlinder Foto’s Duitsland Eifel 2

Vlinder Foto’s Duitsland Eifel 2

Eifel

22 tot 24 Mei naar Duitsland in de Eifel geweest met een vlinder expert.
Veel vlinder foto’s van Jaco Costerus staan op Flickr en op Instagram.
Er zijn daar veel soorten nog te vinden, die hier niet meer voorkomen.
Naast vlinders ook landschappen en bloemen in macro gefotografeerd.

Determinatie

Ik heb mijn uiterste best gedaan om alles bij naam te noemen!
Mochten er fouten in zitten laat het mij dan alstublieft weten?
Alvast bedankt en ik hoop dat het niet echt nodig is 😄

Dag 2 (deel 1)

Heel vroeg uit bed om met zonsopkomst en met dauw te fotograferen.
Het gebied hadden we al verkend, dus was het terug naar de plekjes,
waar we de vorig avond vlinders hadden gezien op hun slaap plekjes,
dit klinkt eenvoudiger dan dat het is, maar het is gelukt.

Geluk

We vonden dus wel weer wat vlinders terug maar minder dan verwacht.
Maar we hadden geluk want we zagen een Koninginnenpage zitten,
die nog te koud was om weg te vliegen en deze konden we zo fotograferen.

de zonsopkomst aan het fotograferen

Foto’s

Onze dag komt al niet meer stuk, wat een schitterende vondst en vlinder!
Heb er dan ook veel heel veel foto’s van gemaakt!
Naam vlinder kom zowel Koninginnenpage als Koninginnepage tegen?

Koninginnenpage (Papilio machaon

Koninginnenpage (Papilio machaon)
Koninginnenpage (Papilio machaon)

De koninginnenpage (Papilio machaon) is een vlinder uit de familie van de pages (Papilionidae). De koninginnenpage heeft een voor een page relatief grote spanwijdte tot 75 millimeter, en is een van de grootste vlinders die in België en Nederland wordt gevonden.

Kleuren

De vleugels hebben overwegend gele kleuren en daarnaast een opvallende zwart-gele tekening met blauwe accenten, een rode vlek aan de achtervleugel en een langwerpig, zwart gekleurd vleugelaanhangsel dat de vleugelstaart of -slip wordt genoemd.

België en Nederland

De koninginnenpage heeft een zeer groot verspreidingsgebied in vergelijking met andere vlinders.

In heel noordelijk en westelijk Europa komt de vlinder als trekvlinder voor. Hij wordt ook aangetroffen in België en Nederland, maar het is hier geen algemene soort. In België is de vlinder permanent gevestigd in het zuidoosten van het land en kan overal als zwerver worden aangetroffen. In Nederland was er in de jaren 1980 alleen nog een flinke populatie in Limburg. Daarna zijn de waarnemingen in zuidelijk Nederland sterk toegenomen. Zwervende koninginnenpages worden in de jaren 2010 steeds vaker ten noorden van de grote rivieren gezien, in de lente ook nakomelingen er van. Tot op de Waddeneilanden worden soms exemplaren waargenomen.

Vliegtijd

De vliegtijd in België en Nederland is van maart tot en met oktober. De temperatuur is een belangrijke factor voor het voortplantingssucces van de vlinder, in warme jaren zijn er meer generaties dan in koele jaren. In Groot-Brittannië komt meestal één generatie per jaar voor en in warme jaren twee, in Nederland zijn twee generaties gebruikelijk, in warmere jaren kan dit oplopen tot drie generaties. Na warme lentes worden er beduidend meer koninginnenpages waargenomen in Nederland. Een droge lente leidt echter tot minder vlinders.
Bron: Wikipedia

Koninginnenpage fotograferen

Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Oranjetipje (Anthocharis cardamines)
Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Het oranjetipje (Anthocharis cardamines) is een dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes. Het is een gemakkelijk te herkennen voorjaarsvlinder die in Nederland vliegt in april en mei.

Verspreiding

Het verspreidingsgebied loopt van Schotland naar het zuiden. Het oranjetipje komt in grote delen van Europa voor, waaronder Nederland en België. Het oranjetipje is een algemene standvlinder die verspreid over heel Nederland voorkomt, met de meeste waarnemingen in het oosten.

De vlinder geeft de voorkeur aan matig vochtige graslanden bij bossen als leefgebied.
Bron: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Vlinder Foto’s Duitsland Eifel 2 Vlinder Foto’s Duitsland Eifel 2

12 reacties op “Vlinder Foto’s Duitsland Eifel 2”

Nog zo’n schitterende fotoserie! Ik zit te genieten bij het bekijken van je foto’s. Complimenten hoor! Wat geweldig dat je de Koninginnepage hebt kunnen fotograferen. Dat zou ik ook heel graag willen.

Groetjes,
Annette

Geweldig Bram, werkelijk geweldig! De meest mooie platen komen aan mijn oog voorbij waarbij ik je mooie warme luchten uiteraard geweldig vindt! ook je vlinders en dan zeker de koninginnepage zijn werkelijk subliem. Ik had maar wat graag naast je gestaan zeg.
Ook je lucht van foto 10 heb je meesterlijk vereeuwigd. Dit is wel zo genieten!!!

Groet, Helma

Een mooie serie die leuke herinneringen oproepen. Fijn dat ze online staan. Zo kan je nog eens terugkijken als je geen schijf bij de hand hebt.

Wat heb je mooie vlinders ontmoet zeg en de koninginnenpage is echt een bijzondere. En het landschap mag er ook zeker wezen.Helaas hier in mijn omgeving nog niet veel vlinders gezien maar het weer werkt ook niet mee. Er zijn veel insecten en vogels die de rupsen ook eten en ja dan komen ze ook minder denk ik.

Waanzinnig mooie foto’s van de vlinders en helemaal jaloersmakend de Koninginnepage! Maar ook de landschapsfoto’s zijn beeldschoon.

Dit is in alle opzichten een gouden serie. Behalve de schitterende vlinders trof je het ook met het landschap en het licht. De Koninginnepage is werkelijk van ongekende schoonheid. De blauwtjes samen met de druppel zijn ook prachtig. Ik heb hier echt genoten.

onwijs mooi Bram de page wat een gelukkie, vanmiddag zat ze hier voor op de verbea, maar ik was net te laat, die laatste blauwe… ik verdrink in de kleur wauw wat mooi zenegroen ?

Ook daar is het je weer gelukt om fraaie landschapsfoto’s te maken, Bram.
Maar het gaat om de vlinders in deze serie natuurlijk, en die foto’s zijn ook stuk voor stuk om van te smullen. Vooral de foto’s van de koninginnepage heb ik met ingehouden adem zitten bekijken. Die zou ik toch ook nog wel eens voor de lens willen hebben. Maar dan zal de klimaatopwarming nog even door moeten zette, en daar zit ik eerlijk gezegd niet op te wachten.

Reacties zijn gesloten.