Categorieën
Bloemen Slide Vlinders en Insecten Zomer

Vlinders, Libellen, Dauw en Bloemen

Vlinders, Libellen, Dauw en Bloemen

Butterflies, Dragonflies, Dew and Flowers

Vroeg opstaan valt niet altijd mee, maar in dit geval had ik een uitnodiging om vlinder foto’s te maken met de dauw. Dat is dan Weer een extra stimulans om toch de wekker te zetten en vroeg op te staan, dank aan Jaco Costerus voor de uitnodiging.
Heel leuk Jaco maakte een foto van mij in actie die morgen,
ben deze gelijk maar als avatar gaan gebruiken 👍 bedankt Jaco.

Nu wat info over de vlinders, libelle, en of bloemen die ik heb gefotografeerd.

Bruin Blauwtje (Aricia agestis)

Foto: Johannes Klapwijk
Foto: Johannes Klapwijk

Het bruin blauwtje (Aricia agestis), door sommige auteurs in het geslacht Plebejus geplaatst is een vlinder uit de familie van de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes (Lycaenidae).

Er is gemakkelijk verwarring mogelijk met het vrouwtje van het icarusblauwtje, dat ook bruine vleugels heeft. Het bruin blauwtje heeft op de onderzijde van de voorvleugel echter geen vlekje aan de basis van de vleugel, het icarusblauwtje wel. Ook ligt de bovenste van de twee vlekjes aan de voorrand van de achtervleugel bij het bruin blauwtje dicht tegen de bovenste rij van vlekjes, terwijl die bij het icarusblauwtje een stuk lager ligt.
Bron: Wikipedia

Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)

Foto: Vaste Planten Kwekerij MTS Lucassen
Foto: Vaste Planten Kwekerij MTS Lucassen

Het icarusblauwtje (Polyommatus icarus) is een vlinder uit de familie van de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes (Lycaenidae).

Veel vrouwtjes zijn van boven bruingekleurd met oranje vlekjes.
Daardoor worden deze vrouwtjes soms aangezien voor bruin blauwtjes.
De mannetjes zijn aan de bovenzijde egaal blauw.

Het icarusblauwtje komt algemeen voor in heel Europa, op droge schrale graslanden tot matig vochtige steppe.
Ook in Nederland en België is de vlinder zeer algemeen. In 2005 is de soort voor het eerst ook in Noord-Amerika gevonden, in de buurt van Mirabel in de Canadese provincie Quebec.

De vliegtijd is van april tot en met oktober. De rups overwintert, meestal het derde rupsstadium.
Bron: Wikipedia

Zwervende Heidelibel (Sympetrum fonscolombii)
De zwervende heidelibel (Sympetrum fonscolombii) is een echte libel uit de familie van de Korenbouten (Libellulidae).
Het is een zuidelijke invasiesoort die met zuidwestenwind noordelijk zwerft en die Nederland heeft veroverd.

De zwervende heidelibel heeft zwarte poten met gele strepen. De onderkant van de ogen is kenmerkend blauwgrijs gekleurd. Meestal is er een vrij grote gele vlek in de basis van de achtervleugels. De pterostigma’s zijn geel met dikke zwarte randaders. Bij uitgekleurde mannetjes is het achterlijf in bovenaanzicht diep rood. In zijaanzicht loopt een onderbroken lijn van zwarte streepjes, maar de onderkant van het achterlijf is niet zwart. De voorste vleugeladers zijn opvallend rood. Op de zijkanten van het borststuk ontstaat een blauwige zweem. Jonge mannetjes en de vrouwtjes hebben aanvankelijk een citroengele grondkleur van het achterlijf, later donkergeel tot strokleurig. Het achterlijf heeft in zijaanzicht meestal twee vrijwel doorlopende zwarte lengtestrepen, waarvan de bovenste duidelijk onderbroken is en daardoor uit losse streepjes bestaat. Bij oude vrouwtjes raakt de onderkant van het achterlijf zilvergrijs bestoven, waardoor de onderste zwarte lengtestreep niet meer opvalt. De meer centraal geplaatste rij van streepjes blijft wel zichtbaar. De voorste vleugeladers zijn geel. De lichaamslengte van volwassen dieren is 33 tot 40 mm; de larve is 15 tot 20 mm lang.
Bron: Wikipedia

Klaproos (Papaver)
Klaproos of papaver (Papaver) is een geslacht van bloeiende planten.
Een bekende soort is de slaapbol (Papaver somniferum), waaruit opium gewonnen wordt.
Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt.
De klaproos wordt in sommige streken ook kollenbloem (toverkol of kol = heks) genoemd
Bron: Wikipedia

Korenbloem (Centaurea cyanus)
De korenbloem (Centaurea cyanus), ook wel wilde korenbloem genoemd, is een 30-60 cm hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie. Binnen het geslacht Centaurea is het een van de drie soorten die van nature voorkomen in België en Nederland. Hij staat op de Nederlandse Rode lijst (planten) van 2000. In Vlaanderen heeft de soort de status “achteruitgaand”.

De korenbloem dankt zijn naam aan de traditionele groeiplaats; op akkers tussen het graan. Doordat de plant slechts weinig ruimte nodig had, kon hij hier tussen het hoge graan overleven. Door de teelt met gezuiverd zaaigoed komt de plant in dit milieu vrijwel niet meer voor. In bermen van binnenwegen zijn de blauwe bloemen nog wel regelmatig aan te treffen. De plant neemt zelfs toe, waarschijnlijk doordat veel bermen minder vaak dan vroeger worden gemaaid.

De trompetvormige straalbloemen met driehoekige slippen hebben een opvallende diepe kleur blauw, die aanleiding heeft gegeven tot de naam korenbloemenblauw. De voet van de buisbloempjes is paars. Een plant kan wel tot 20 bloemen vormen, die veel nectar produceren. De bloeiperiode is van juni tot augustus.
Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

8 reacties op “Vlinders, Libellen, Dauw en Bloemen”

Werkelijk een pracht van een serie Bram. De kleine blauwtjes, de libellen en het frisse groen (toen nog wel) Inmiddels is hoer alles bruin en dor. De vlinder op de knop van de korenbloem is echt een plaatje om te zien. Ik zit hier dan ook heerlijk te genieten (en te zweten hihi…..)
Groet, Helma

een ietwat ongewoon logje Bram met knappe foto’s en interessante uitleg..

leuk om je eens aan het werk te zien..

een echt geniet logje, waarvoor dank..

prettige dag

WAUW Bram!!
Dit is weer eens heel wat anders dan we van je gewent zijn… maar wat heb je dit prachtig gedaan. Ik zit hier een parij te genieten joh…
Lieve genietgroetjes van Anna

wauw Bram wat een heerlijke serie, nat van het dauw,
jij gebruikt je pensioen supergoed, jij geniet dat zie ik wel,
fantastisch om dat bruine blauwtje tegen te komen hé, zit alleen op de pimpernel dus opletten maar dat je die plant niet vertrapt..

dank je wel voor al dit moois

Hoe vroeg was je op pad Bram, een uur of zes? Ik heb bewondering voor je vroege opstaan, niks voor mij maar als ik dan de mooie serie foto´s zie ben ik wel jaloers! Schitterend stuk voor stuk. Die laatste is toch ook helemaal geweldig, zoveel vlinders op 1 foto, TOP!

Goedemorgen Bram,

Vlinders, Libellen, Dauw en Bloemen zijn zeker heel mooi om te zien. Toen had jij jas aan om te foto’s maken. Wat zijn vlinders echt heel mooi geworden. Echt super Bram. Je verhaal is zeker interessant om te lezen hoe het leven van deze beestjes. Prachtig!!!Wat in de natuur leeft.Libellen en klaprozen is echt geweldig foto’s geworden. Wij zien regelmatig voor de raam libelle voorbij vliegen. Wat gaat beesteje heel snel. Ik heb je foto’s en je verhaal genoten Bram.

Fijne warme week gewenst. Pffff….
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Reacties zijn gesloten.