Categorieën
Dieren Landbouw Lente

Voorjaar werkzaam heden met trekpaarden

Voorjaar werkzaam heden met trekpaarden

Stichting Het Werkend Trekpaard

De stichting wil het werkend trekpaard als levend erfgoed in stand houden door met de 15 aangesloten trekpaardhouders deel te nemen aan verschillende activiteiten waar we laten zien hoe die in de jaren 30 van de 20e eeuw met trekpaarden werden uitgevoerd.

Perceel Stichting Het Werkend Trekpaard
Werkzaamheden

Op zaterdag 26 Maart 2022, onder een mooie voorjaarszon is het perceel gereed gemaakt en zijn de aardappels gepoot. Heb er weer heel wat foto’s gemaakt, laat er hier wat van zien, blijft leuk om dit te zien en te fotograferen.

Trekpaarden
Trekpaard

Een trekpaard, minder vaak een werkpaard of zwaar paard genoemd, is een groot paard dat is gefokt als werkdier voor zware taken zoals ploegen en ander werk op de boerderij.

Grofgebouwd paard

Het Nederlands trekpaard is een groot en grofgebouwd paard met korte en zwaar bespierde nek, rug en lendenen. Ze hebben een schofthoogte tussen de 1.60 en 1.75 m en zijn met een gewicht tussen de 750 en 1000 kg vrij zware dieren. 

Grofgebouwd paard
Info

Voorheen zag je na vergroten extra info onder de foto staan.
Maar na een bepaalde update van WordPress was deze info niet zichtbaar meer, maar ik ben er achter gekomen dat deze info er nog steeds is, je kunt deze te voorschijn halen door op i van info te klikken rechts onder de vergrote foto.

Vanaf hier klik op een foto voor een grotere weergave

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxFacebook

Voorjaar werkzaam heden met trekpaarden

11 reacties op “Voorjaar werkzaam heden met trekpaarden”

Het is weer een prachtige serie foto’s geworden van de trekpaarden. Wat zijn het toch imposante beesten!
De foto van het trekpaard en het meisje vind ik echt super. Zoals dat grote, zware paard naar het meisje kijkt en het meisje dat helemaal niet bang is voor deze grote kolos, prachtig!
Ik ga ook eens op de website van Stichting Het Werkend Trekpaard kijken. Misschien kan ik ook eens komen kijken als zij weer zo’n werkdag organiseren.

Groetjes,
Annette

Prachtige dieren! Volgens mij reed ik die wagen vorige week voorbij op de snelweg.

een prachtige reeks heb je van deze stoere paarden gemaakt Bram

het blijft indrukwekkend om ze zo aan het werk te zien

iets om in ere te houden

prettige dag

Machtig mooi, Bram. Mooi dat je daar elk jaar weer zo’n prachtige serie van presenteert. Ik vroeg me alleen even af waarom die trein ertussen zit. Of het moet al gaan om een vergelijking van het aantal pk’s …
De meest vertederende foto is natuurlijk die van dat meisje met haar mooie paardenstaart bij die indrukwekkende paarden.

Deze trekpaarden hebben maar druk mee. ER word daar op plekje heel hard gewerkt. Gelukkig mooi weer om te doen.
Deze paarden ziet prachtig uit. Trekpaarden kunnen inderdaad veel doen voor de boeren. Vroeger gingen met hand doen.
Mooie serie foto’s heb je gemaakt Bram. Fijne week.

Wat een mooie serie fotografie en ja trekpaarden zijn mooie dieren en veel oefenen met hen is dan wel een vereiste daarbij. Het is mooi dat ze dit in ere houden want ze deden inverleden veel mooi werk en daarbij als eer een tractor eens in sloot lag perongeluk ook deze konden ze met hun kracht gemakkelijk eruit halen. De tijd van toen was toen ook veel mooier . Daarbij had je ook de mooie dagpauwvlinder ontmoet zag ik. Groetjes, Tine

In deze tijden is het economisch niet meer verantwoord om op deze manier te werken maar geef toe… er gaat toch niets boven het beeld van deze trekpaarden die samen met de boer het veld bewerken. Tevens is het zeer belangrijk dat dit paardenras door een aantal mensen in ere wordt gehouden. Hier in België zijn de brabantse trekpaarden zeer gekend en worden ze nog vaak ingezet in de bosbouw en zelf aan zee hebben we nog een aantal garnaalvissers die met deze paarden werken.
Bedankt voor deze mooie beelden vol nostalgie.

Reacties zijn gesloten.