Categorieën
Landschap Slide Zomer Zonsondergang

Vrouwenpolder Middelburg Westkapelle 3

Vrouwenpolder Middelburg Westkapelle 3

Vervolg en slot …

Van de mooie rondrit gereden in Zeeland Walcheren
De volgende plaatsen en nog een paar ben ik langs of door gereden
Vrouwenpolder Serooskerke Middelburg Koudekerke Biggekerke
Aagtekerke Westkappelle Domburg Oostkapelle Vrouwenpolder

Vuurtoren Lage Licht Westkapelle

Deze toren vormt samen met de hoge vuurtoren van Westkapelle een lichtenlijn. Als een schipper de lichten van deze twee torens in één lijn houdt, vaart hij zonder problemen naar en door het Oostgat.

Lage licht, Hoge licht en de Noorman
Lage licht, Hoge licht en De Noorman

Gietijzeren toren

Deze vuurtoren is de eerste ronde gietijzeren toren in Nederland. Het maken van de segmenten voor een ronde toren was moeilijker dan voor een hoekige toren, omdat de mallen waarin het ijzer gegoten werd met de hand van hout gemaakt moesten worden.
Bron: VVV Zeeland

Golfbrekers in zee

Als je weleens een wandeling over een Zeeuws strand hebt gemaakt heb je ze ongetwijfeld gezien: de kenmerkende golfbrekers die bijna op alle Zeeuwse stranden staan. De Zeeuwse golfbrekers worden ook wel paalhoofden genoemd en zijn houten palen op een dam van stenen en basaltblokken. Afhankelijk van het getij (eb of vloed) staan de palen geheel of gedeeltelijk onder water.

Golfbrekers in zee

Kom niet in de buurt van de Zeeuwse palen

Je kunt het beste niet te dicht bij de golfbrekers gaan zwemmen. Je wordt bijna altijd naar de palen toe getrokken en door aangegroeide schelpen kunnen de palen scherp zijn. Ook bij een wandeling over het strand kun je beter niet op de palen klimmen omdat ze vaak erg glad zijn.

Doel van de golfbrekers

Golfbrekers tref je niet alleen in Zeeland aan maar langs de hele Nederlandse kust. Ze zijn niet voor niets gebouwd. Ze zijn onderdeel van de kustbescherming van ons land of om de waterstroming rond de ingangen van havens beter te reguleren en om schepen te beschermen tegen (hoge) golven.

Meeste golfbrekers niet te zien

In Nederland zijn stortsteengolfbrekers het meest gebruikt. Deze brekers liggen vaak op grote diepte onder water en bestaan uit brokken puin met daaromheen een laag van zware rotsen, de zogenaamde ‘’armour’’ laag. Deze golfbrekers hebben weinig onderhoud nodig omdat door het zakken van de armour laag, eventuele gaten vanzelf weer worden opgevuld.

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxInstagram

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

INFO!

Als je de foto vergroot bekijkt staat er meestal ook nog extra info bij de foto.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info with the photo.

Vrouwenpolder Middelburg Westkapelle 3 Vrouwenpolder Middelburg Westkapelle 3

11 reacties op “Vrouwenpolder Middelburg Westkapelle 3”

Mooi Bram heel erg mooi!
De kenmerkende golfbrekers ken ik zelfs heel goed. Jaren achter elkaar waren we in Zeeuws-Vlaanderen en wel in Cadzand Bad. Van daaruit vele tochtjes gemaakt en ook naar de andere eilanden.
Nu daar al enkele jaren niet geweest dus weer hoog tijd om daar weer eens heen te gaan. De lucht in foot 56 vind ik echt heel bijzonder en ook bijzonder mooi om te zien.

Groejtes, Helma

Het is weer genieten van je prachtige foto’s! Die golfbrekers of paalhoofden in Zeeland vind ik zo mooi, die zie je verder bijna nergens helaas want ze zijn zo fotogeniek. Uit deze prachtige serie zijn dan ook de foto’s 46 en 47 mijn favoriet.

Vuurtoren ziet daar heel mooi uit in Middelburg. Vrouwentpolder ook. Wat is daar mooie strand om te wandelen.Je ziet daar heel veel golfbrekers om te beschermen overstroming van zee. Zonsondergang is werkelijk echt schitterend te zien van deze kleuren. Schepen moet doorheen varen. Ik heb je foto’s genoten Bram. Fijne week. Groetjes,

Reacties zijn gesloten.