Categorieën
Molens

Westmolen (1814) Oostmolen (1817), Gorinchem

Naam: Westmolen
Bouwjaar: 1814
Type: Wipmolen
Functie: Poldermolen

Westmolen (1814)

Westmolen (1814)

Westmolen:

De Polder de Banne van Gorinchem en het deel Kwakernaat in de voormalige gemeente Schelluinen loosden oorspronkelijk direct op de Merwede via de in 1271 gegraven Schelluinse Vliet. Na de omdijking van de naburige polders Hardinxveld en Giessen-Nieuwkerk werd deze uitwateringsvliet afgedamd en noordwaarts verlengd naar de Giessen.
Wanneer de waterafvoer van de 485 ha omspannende polder met behulp van molens werd geregeld, is niet bekend. Langs de Schelluinse Vliet stonden al vroeg twee molens, die in 1607 werden verplaatst naar de huidige locatie langs het nieuw gegraven verbindingskanaal naar de vestingstad Gorinchem.
In de sluitsteen boven de waterloop van de Westmolen staat het jaartal 1664, dat duidt op de ouderdom van de fundering.

Meer info Nederlandse Molendatabase

Naam: Oostmolen
Bouwjaar: 1817
Type: Wipmolen
Functie: Poldermolen

Oostmolen (1817) en Westmolen (1814)

Oostmolen (1817)

Oostmolen:

Deze molen bemaalde voorheen met zijn buurmolen, de Westmolen, de polder De Banne van Gorinchem & Kwakernaat. Zij werden in 1814 en 1817 gebouwd. Hun voorgangers waren bij het beleg van Gorinchem in 1813 door Franse troepen in brand gestoken en men hoopte het later met één molen af te kunnen: alleen de Westmolen werd in eerste instantie herbouwd. Dit bleek niet voldoende en daarom herbouwde men in 1817 ook de Oostmolen.

In 1906 waren er plannen om de Oostmolen te vervangen door een stoomgemaal met machinistenwoning; deze plannen werden echter niet uitgevoerd.
Jan Verschoor was hier een tijdlang molenaar; in de jaren ’60 vertrok deze naar Noord-Holland. Daarna was Teunis van der Griend hier werkzaam, tot de molen (mét de Westmolen) in 1971 vanwege de bouw van een elektrisch gemaal buiten bedrijf kwam.

In 1973 werd de gemeente Gorinchem eigenaar van beide wipmolens en in 1981/1982 volgde een forse restauratie, waarbij onder meer het bovenhuis deels werd vernieuwd en nieuwe roeden gestoken.

Helaas is de landschappelijke waarde van deze en zijn buurmolen vanaf ca. 1970 behoorlijk bedorven door wegen, sportvelden en allerhande bomen.
Sinds 2000 is het door het kappen en snoeien van bomen en struiken iets beter geworden, maar echt mooi wordt het waarschijnlijk nooit meer.

Info bron: Nederlandse Molendatabase

bedankt / thanks
signature

7 reacties op “Westmolen (1814) Oostmolen (1817), Gorinchem”

He wat leuk! Volgens mij reed ik vroeger elke dag langs deze molen op weg naar school en weer naar huis. Mooie spiegeling!
Groet, Monique

Reacties zijn gesloten.