Categorieën
Natuur Vogels

Wilde Eend / Mallard (Anas platyrhynchos)

Wilde Eend / Mallard (Anas platyrhynchos)
Wilde Eend / Mallard (Anas platyrhynchos)

De wilde eend (Anas platyrhynchos) is een veelvoorkomende soort in de gematigde en subtropische wateren in Noord-Amerika, Azië en Europa. De vogel komt ook wel voor in Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. In Europa is de wilde eend een van de meest voorkomende soorten eenden. De lengte bedraagt 51 tot 62 cm en de spanwijdte 91 tot 98 cm. Een volwassen eend weegt tussen de 700 en 1500 gram. Gemiddeld wordt een wilde eend vijftien jaar oud. De oudst bekende wilde eend werd negenentwintig jaar. De wilde eend is de stamouder van de gedomesticeerde tamme eend.

Het mannetje (de woerd) is kleurrijk met een glanzend groene kop, een witte halsband, een kastanjebruine borst en gekrulde zwarte veren aan de staart. Het donkerbruine vrouwtje en de eendenkuikens (pullen) hebben een schutkleur. De woerd en het vrouwtje hebben 1 ding gemeen: de blauw-paarse vleugelspiegel. Sommige dieren zijn (gedeeltelijk) wit; door rasveredeling is de schutkleur vervangen door een geselecteerde kleur. De witte delen bij de volwassen dieren waren geel toen ze nog eendenkuiken waren.

Het vrouwtje bouwt een nest in het lange gras, in een knotwilg of in een holte. De acht tot tien eieren broedt ze uit in 4 weken.
De wilde eend komt voor in stad en platteland in vijvers, moerassen, meren, sloten in akkers en weilanden.

Bron: Wikipedia

bedankt / thanks
signature

5 reacties op “Wilde Eend / Mallard (Anas platyrhynchos)”

papa eend kijkt vanaf de kant toe hoe mama eend met kroost de eerste rondjes maken? 😀

jij hebt vast liggen genieten vanachter je camera, bram, net zozeer als ik nu lig te genieten vanachter mijn scherm? 😀

Zeer mooi die kleine eendjes met haar moeder! Nieuw leven is toch heerlijk voor een fotograaf! Een prachtige weergave, Bram!
groetjes

Hoi Bram
Altijd leuk die jonge eendjes..Helaas zie je dit maar zelden in de AWD..Ik denk dat de vos daar wel een beetje schuldig aan is.
En enkele logjes eerder zag ik dat je een vakantiehuisje aanbood ..Ik liet het Anja zien..zij was net op zoek naar een vakantie huisje…maar deze vond ze iets te luxe…meer voor gooise damens 🙂
Gr Henk

goeiemorgen bram,
wat een mooie familie eendjes die het leven aanschouwen vanuit een groene plas:-)

maak er een fijne dag van hé

Heel mooi! Ook toevallig. Ik heb ook een moeder met eendjes gefotografeerd afgelopen weekend. Het stikt ervan natuurlijk 😀 Fijne dag verder, Bram!

Reacties zijn gesloten.