Categorieën
Historisch Landschap Molens Slide

Wind molen route Alblasserwaard Deel II

Wind molen route Alblasserwaard Deel II

Wind molen route Papendrecht Alblasserwaard deel I

Deze route gefietst van Route.nl, dit zijn wat foto’s van tweede deel.
Een heel mooie route om molen foto’s te maken.
Het voordeel van op de fiets is dat je bijna overal kunt stoppen, dat gaat met de auto meestal niet.

Kinderdijkse molens
De poldermolens van Kinderdijk betreffen negentien molens in het noordwesten van de Alblasserwaard, een streek in de provincie Zuid-Holland.
Alhoewel ze worden aangeduid als behorend tot het dorpje Kinderdijk ligt één molen net daarbuiten, in de gemeente Alblasserdam.

Het gaat om poldermolens, die twee molengangen vormen en een grote (ook internationale) toeristische trekpleister zijn. Alle negentien molens van het complex zijn eigendom van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Sinds 1997 staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het gebied is tevens een beschermd dorpsgezicht. De molenrijen zijn alleen te voet of per fiets goed te bezichtigen. De molens bij Kinderdijk zijn gebouwd vanaf het einde van de vijftiende eeuw, maar de huidige molens dateren bijna allemaal uit 1738 en 1740

Functie van de molens
De molens van Kinderdijk zijn gebouwd om het water uit de laaggelegen polder omhoog te pompen. Het zijn vrijwel allemaal grondzeilers. Onder in elke molen bevindt zich een scheprad, dat het water omhoog brengt, vaak met een hoogteverschil van 140 centimeter. Er staat tussen de molens van Kinderdijk ook één wipmolen, De Blokker.

In de Alblasserwaard verplaatsen de molens het water in twee trappen. Eerst wordt het water van een polder in een boezemwater gepompt. Er komen bij Kinderdijk twee grote boezemwateren samen. Dit zijn de Groote- of Achterwaterschap ten behoeve van de Boezem van de Overwaard en de Nieuwe Waterschap ten behoeve van de Boezem van de Nederwaard. Zij mondden uit bij Elshout, ten noordwesten van de Alblasserwaard en wateren af op de rivier de Lek.
Bron: Wikipedia

Poldermolen
Een poldermolen (ook wel watermolen genoemd, maar die naam geeft verwarring) is een windmolen die water van een lager niveau naar een hoger niveau verzet. Dit type molen komt vooral voor in de poldergebieden van Midden- en West-Nederland. Anders dan de industriemolen zoals een korenmolen, een papiermolen of een zaagmolen waar de bewerking en productie van materialen een verkoopbaar product oplevert, is de poldermolen wellicht het enige type molen waar geen direct gewin voor de molenaar verkregen wordt. De poldermolen is meestal in het bezit van een waterschap, dat de molenaar voor bewezen diensten beloont.

Bij een poldermolen is het aangedreven werk (de vijzel of het scheprad) vast opgesteld. Bij een houten achtkante poldermolen is de kap draaibaar en bij een wipmolen en spinnenkop het bovenhuis, waardoor de wieken op de wind gekruid worden. Bij de spinnenkopmolen is de ondertoren lager en de kop hoger in vergelijking met de wipmolen. De grootte van de molen is niet bepalend, kleine wipmolens zijn kleiner dan grote spinnenkopmolens. De Tjasker is nog kleiner, rust op een paal of bok en is geheel draaibaar. Ook is er nog een weidemolen, die zichzelf op de wind zet.
Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

9 reacties op “Wind molen route Alblasserwaard Deel II”

Nou, niet om het een of ander maar deze molens heb je echt geweldig mooi in beeld gebracht. Het mooie weer speelt daar zeker in mee.

Ik lees meer over Kinderdijk en dat daar de molens zo mooi zijn. Dat is in je foto’s ook wel te zien. Je hebt ook gelijk wat het fietsen betreft. je kan dan op plekken komen en gemakkelijker stoppen dan wanneer je met de auto gaat.

Groet, Helma

Prachtige foto’s met een mooie blauwe hemel. Die elektrische fiets van jou is ideaal om op fototocht te gaan. Ik heb genoten van jouw beelden.

Kinderdijk zijn wij nooit geweest. Ik vind ook moeilijk om te komen. Wij hebben geen auto. Wat ziet heel mooi uit. Heel veel molens om te zie aan de waterkant. Echt schitterend om te zien van jou foto’s. Gelukkig kan ik meegenieten. En fijne dag verder. Groetjes,

Mooi vervolg van het verslag van je molentocht, Bram. Het blijft een bijzonder gezicht om al die molens bij Kinderdijk bijeen te zien staan.
Wonderlijk om daar een biezen (baby)mand aan te treffen.
Een goeie week gewenst, Bram.

Hoe Hollands wil je het hebben hè?! Prachtige serie, zo mooi zoveel molens bij elkaar en dan die luchten erbij. Ik ben er nog nooit geweest maar heb begrepen dat het er meestal zwart ziet van de mensen (Chinezen) maar op jouw foto’s geen mens te zien! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Reacties zijn gesloten.