Categorieën
Portfolio Slide Winter

Winderige Tweede Kerstdag

Winderige Tweede Kerstdag

Brouwersdam, aan de Noordzee en Grevelingen meer

Windy Boxing Day

Foto’s: © Bram van Broekhoven

De Tram van de eilanden

De stoker gooit nog een schep kolen op het vuur en de machinist trekt aan de stoomfluit. Alle passagiers instappen! Maak een reis door het verleden met de tram op de Brouwersdam. Kijk vanuit een schommelende coupé naar de boten op het Grevelingenmeer en luister naar de verhalen van de conducteurs over de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, ooit de grootste vervoerder in dit gebied.

De RTM in een notendop

De NV Rotterdamsche Tramweg Maatschappij is ruim een halve eeuw de belangrijkste vervoerder geweest op de Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland. Het bedrijf exploiteerde veerdiensten en beschikte over 235 kilometer aan tramspoor. Wie vanuit Burgh op de kop van Schouwen met de RTM reisde was al in vijf en een half uur in Rotterdam-Zuid! Maar de stoom- en dieseltrams van de RTM vervoerden niet alleen passagiers. Het bedrijf richtte zich ook op het transport van agrarische producten, vee en bouwmateriaal.

Na de Watersnoodramp boette de RTM aan betekenis in. Zuidwest Nederland was toe aan meer snelheid dan de tram kon bieden en door de aanleg van de Deltawerken werd het netwerk van veerdiensten en tramlijnen overbodig. In februari 1966 reed in een vliegende sneeuwstorm de laatste RTM tram tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse. Het bedrijf was toen al omgevormd tot busmaatschappij. Na een fusie eind jaren zeventig hield de RTM op te bestaan, precies honderd jaar na de oprichting.
Bron en uitgebreide info RTM Ouddorp

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
Winderige Tweede Kerstdag

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Winderige Tweede Kerstdag Winderige Tweede Kerstdag Winderige Tweede Kerstdag

9 reacties op “Winderige Tweede Kerstdag”

Van begin tot eind weer genoten van deze stormachtige kerstfoto’s.
Altijd mooi om met dit weer surfers aan het werk te zien, zeker op zee. Dit lijkt me bepaald geen plekje voor beginners met al die golfbrekers en stenen.
In het tweede deel kreeg ik het ineens een stuk warmer vanwege licht en sfeer. Over de Zonsondergang was je kennelijk niet tevreden, maar ik vind die kleurige wolkenflarden boven zee toch wel erg mooi, Bram.

spectaculaire foto’s aan zee Bram

dat surfen zou wel niet voor mij zijn..

en in deze mooie reeks is deze van die stoomtram mijn favoriet

prettige dag

Spectaculair die hoge golven, je moet het maar durven om dan te gaan surfen. prachtig die foto van de rollende golf.
Ook mooi de foto’s van stoomtrein en tram met dat mooie licht.
Het is weer genieten van je foto’s!

Er waren flinke golven om te zien. Wat mooi om te zien daar aan de zee. Wat leuk dat je ook locomotief tegen kwam. Meestal zie je daar niet. Je hebt echt mazzel gehad. Ik vind je zonsondergang erg mooi om te kijken naar jou foto’s.
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Reacties zijn gesloten.