Categorieën
Bloemen Landschap Lente Slide

Wouwse Plantage Hyacinten

Wouwse Plantage Hyacinten

Hyacinths Wouwse Plantage North Brabant

Wouwse Plantage Hyacinten

Wouwse Plantage Hyacinten

Wouwse Plantage Hyacinten

Wouwse Plantage Hyacinten

5X7E4793

5X7E4798

5X7E4821

5X7E4836

5X7E4845

5X7E4851

5X7E4855

5X7E4856

5X7E4857

5X7E4860

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Hyacint

De hyacint (Hyacinthus orientalis) is een bolgewas uit de aspergefamilie (Asparagaceae). De plant is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon). De soort bloeit in Nederland buiten van maart tot mei. Een enkel bloempje wordt een nagel genoemd.
De bol heeft een doorsnede van 3–7 cm. De langwerpige bladeren zijn 15–35 cm lang en 1–3 cm breed. Ze groeien vanuit een bladrozet aan de voet van de plant. De centrale stengel draagt twee tot vijftig geurende bloemen en wordt 20–45 cm hoog. De bloeiperiode valt vroeg in het voorjaar.

Kweek

De hyacint heeft een lange geschiedenis als siergewas. De soort werd oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld, later in Frankrijk. Nu is Nederland een belangrijk centrum van de hyacintenteelt.
Er zijn meer dan tweeduizend cultivars ontwikkeld. De kleuren variëren: wit, blauw, geel, roze, rood en paars. Ook is de selectie er op gericht geweest het aantal bloemen per plant te verhogen tot veertig tot honderd bloemen per plant.
De hyacint wordt veel op water in de huiskamer in bloei getrokken. Ook wordt de hyacint wel als snijbloem gebruikt.

Bolgewas

Een bolgewas is een plant die overwintert door in een al of niet ondergrondse bol, in feite een bolvormige ophoping van vlezige bladeren, voedsel op te slaan. In het algemeen gaat het hier om eenzaadlobbige planten.
Een aantal bolgewassen zijn als voedingsmiddelen bekend, zoals ui en knoflook. Andere bolgewassen, de zogenaamde bloembollen, worden voor de sier gekweekt, zoals de tulp, de hyacint, de narcis en het blauwe druifje. Vooral in Nederland is de kweek van sierbolgewassen een aanzienlijke tak van bedrijvigheid.
Naast bolgewassen voor de tuin bestaan er ook bolgewassen die speciaal voor bloei binnenshuis worden gekweekt, zoals Hippeastrum.

Bron: Wikipedia Hyacinten, Bolgewas

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

11 reacties op “Wouwse Plantage Hyacinten”

Ik ruikte het meteen ik je blog opende Bram 🙂
Wat een bloemen- en kleurenpracht laat je ons zien!
Een prachtige serie en je details en standpunten zijn
fenomenaal!
Nog een fijne zondagavond
Groetjes

een schitterende kleurrijke reeks Bram..

ik had er geen idee van dat zoiets met hyacinten bestond..

prettige dag

ps: skynet meldt me vandaag dat alle problemen voor het plaatsen van reacties verholpen zijn

Wat een fantastische foto’s! Die bloemenvelden krijg ik weinig of nooit te zien behalve op foto’s. Ze zijn schitterend! Wist niet dat er velden voor hyacinten bestonden…heerlijk.

Ook de hyacinten hebben je weer een prachtige serie opgeleverd, Bram. Heel mooi, al die kleurige lijnen en vlakken in het landschap. De geur van zoveel hyacinten bijeen moet wel haast bedwelmend zijn geweest, lijkt me.

Dat je niet bedwelmd raakte van de lekkere geur!!
De Wouwse Plantage ken ik van het zijdemuseum met zijdekwekerij, een jaar of 30 geleden ben ik daar ooit eens geweest, een hele onderneming met openbaar vervoer, kan ik me nog wel herinneren.
Prachtige foto’s Bram, hoewel ik de fellere kleuren van de tulpen beter kan waarderen in dit soort foto’s.

Reacties zijn gesloten.