Categorieën
Bloemen Portfolio Slide

Zeeuwse Rozentuin

Zeeuwse Rozentuin

Zeeland Rosary

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Op YouTube staan slideshows met rozen foto’s

De Zeeuwse Rozentuin is een rozenkwekerij met 5 hectare landschapstuinen. In deze tuinen zijn nagenoeg alle soorten rozen en clematissen die wij kweken en verkopen in een natuurlijke omgeving te zien.

Als bezoeker kunt u, al wandelend, op uw gemak de bloemen bekijken en krijgt u een goed beeld van de struik als totaal, iets wat op een foto moeilijk te realiseren is. Een foto is bijna altijd mooi, de werkelijkheid is vaak anders; allerlei invloeden van buiten af zoals regen, wind, bedreigingen door ziekten of zon kunnen van invloed zijn op de roos als geheel. Op deze manier proberen we de bezoeker een zo objectief mogelijk beeld van de plant te bieden. Maar ook zaken als hoogte en breedte, hoeveel rozen per vierkante meter en hoe verhoud de struik zich ten opzichte van de omgeving zijn zaken die zich in theorie moeilijk laten uitleggen terwijl een perk in het echt direct alle informatie geeft. Tevens krijgt u een goede indruk hoe een plant zich naarmate hij ouder wordt ontwikkeld. Een jonge struik geeft de eerste 2 jaren vaak weinig problemen, maar hoe als hij ouder wordt ? Immers, de mooiste eigenschap van een roos is z’n duurzaamheid; een goed verzorgde struik kan jaren meegaan en volop bloemen blijven produceren.

Bron: De Zeeuwse Rozentuin

Rozen

Rozen zijn bloemplanten die tot het geslacht Rosa behoren. Er komen ongeveer 300 soorten in het wild voor. Daarnaast bestaan er vele veredelde vormen (cultivars). De vrucht van de roos heet rozenbottel.

Geschiedenis

Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid, en in de oudheid gebeurde dat in China en Afrika, door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren.

In de Nederlanden is het kweken van rozen gedocumenteerd vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw. Over export van rozen naar Engeland bestaat geschreven materiaal; volgens een Frans reisverslag werden ze geteeld in de formele tuinen van de paleizen die in de zeventiende eeuw door de Oranjes werden gebouwd, zoals paleis Honselaarsdijk.

De editie uit 1608 van het bekende Cruydtboek van Rembert Dodoens maakt melding van tien verschillende soorten rozen, vijf tamme en vijf wilde. De kruidkundigen Matthias de l’Obel en Carolus Clusius voegden aan deze lijst nog tientallen andere toe. Achttiende-eeuwse catalogi van Nederlandse rozenkwekers laten onafzienbare lijsten van varianten zien. Een catalogus van de Franse kweker Narcisse Desportes uit 1829 bevat 2562 verschillende soorten rozen.

Joséphine de Beauharnais, de echtgenote van Napoleon Bonaparte richtte bij haar huis Malmaison een rozentuin in waarin alle destijds bekende rozen stonden. Tijdens de 18e en de 19e eeuw ontstonden er naar aanleiding van dit voorbeeld vele rosaria (enkelvoud rosarium). Deze pronktuinen stonden vol met allerlei rozensoorten. Als gevolg van de hoge kosten voor het onderhoud is er na de jaren 30 langzaam een einde gekomen aan deze collecties.

Vroeger werden uitsluitend wilde rozensoorten gekweekt, met name Rosa gallica, die van nature zeer variabel van verschijning is. Hier kwam omstreeks 1800 verandering in met de invoering van de Rosa chinensis, die een langere bloeitijd had dan de tot dan toe bekende soorten. Er werden nieuwe variëteiten gekweekt die deze gunstige eigenschap overnamen en zo ontstonden de eerste hybriden.

Aan het eind van de 19e eeuw waren er vele variëteiten ontstaan van gevuldbloemige rozen, theehybriden en andere soorten. Ook ontstonden er treurrozen, rozen op een stam, klimrozen, dwergrozen en bodembedekkende varianten. Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende genetische variëteiten gekweekt, dat het steeds moeilijker wordt de planten te groeperen. Er is zo veel gekruist dat de groepen door allerlei overgangen nauw met elkaar zijn verbonden. De Britse rozenkweker David C.H. Austin heeft zich ingespannen om moderne rozen te kweken met de geur van botanische soorten en de gevuldheid van oude rassen die wat verloren leken te gaan.

Bron en meer info: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zeeuwse Rozentuin Zeeuwse Rozentuin Zeeuwse Rozentuin Zeeuwse Rozentuin Zeeuwse Rozentuin

10 reacties op “Zeeuwse Rozentuin”

Prachtige serie weer, Bram, de fijne kleurschakeringen in de bloemblaadjes komen hier en daar prachtig tot uiting. Vooral een aantal foto’s waarop het zonlicht fijntjes over de rozen speelt, vind ik topplaten.

Heel interessant verhaal om te lezen. Wat zijn deze rozen echt heel mooi om te zien. Er zijn zoveel verschillende soorten rozen. Bij sommige rozen zijn zo gevoelig. Echt prachtig.

enkel de geur ontbreekt Bram..

mooie video’s trouwens..

hier in de streek worden nogal wat rozenstruiken gekweekt en die staan nu mooi in bloei

groeten

Reacties zijn gesloten.