Categorieën
Bloemen Slide Vlinders en Insecten Zomer

Zomer Bloemen Vlinders

Zomer Bloemen Vlinders

Summer Flowers Butterflies


Dagpauwoog (Aglais io)
De dagpauwoog (Aglais io) is een middelgrote vlinder uit de familie Nymphalidae en de onderfamilie aurelia’s (Nymphalinae).

De dagpauwoog is een van de bontst gekleurde en bekendste soorten vlinders in Europa. De soort komt binnen Europa algemeen voor in de gematigde zones en ontbreekt in het uiterste noorden en zuiden. Ook in de gematigde gebieden van Azië vinden we de soort tot in Japan. Het grote verspreidingsgebied is onder meer te verklaren doordat de belangrijkste voedselplant, de brandnetel, zoveel voorkomt. In België en Nederland is de dagpauwoog algemeen aanwezig.

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
De citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) is een dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes en luzernevlinders. Deze soort behoort tot de laatste groep en is een van de grootste soorten luzernevlinders.

De spanwijdte is tot 55 millimeter, de mannetjes zijn meer geel, de vrouwtjes meer groen van kleur maar dit is in het veld niet altijd even eenvoudig te zien. Ze vallen zowel in vlucht als bij bezoek aan bloemen goed op. De vrouwtjes zijn ook veel bleker van kleur en worden soms verward met de witjes. Beide vlinders (mannetje-vrouwtje) zijn te herkennen aan een oranje stip op iedere vleugelpunt.

De vlinder is uitstekend gecamoufleerd en het hele lichaam is hierop aangepast. De onregelmatige oranjebruine vlekjes lijken sprekend op de brandgaatjes in bladeren. De vleugeladering is lichter en duidelijk te zien en lijkt op de nerven van een blad. De donkere uiteinden van de adering op de vleugelrand lijkt op de bladrand en zelfs kleine stekeltjes worden nagebootst. De citroenvlinder heeft geen oogvlekken of andere schrikkleuren aan de boven (binnen)zijde van de vleugels, en vouwt deze in rust nooit open, zodat hij perfect lijkt op een blad.

Oranje zandoogje (Pyronia tithonus)
Het oranje zandoogje (Pyronia tithonus) is een vlinder uit de onderfamilie Satyrinae, de zandoogjes en erebia’s.

Het oranje zandoogje heeft een voorvleugellengte van 21 tot 28 millimeter. De bovenzijde van de vleugels is oranje met een brede bruine rand. Bij de mannetjes loopt over de voorvleugel een brede bruinzwarte geurstreep. Bij de apex bevindt zich in het oranje veld een zwarte vlek met twee witte puntjes. Verwarring is mogelijk met het vrouwtje van het bruin zandoogje, dat een oranje vlek op de voorvleugel heeft en soms ook een dubbel wit puntje in de zwarte vlek. Het bruin zandoogje is echter groter dan het oranje zandoogje, de oranje tekening is bij het bruin zandoogje meestal kleiner en minder strak omrand en ontbreekt vrijwel op de achtervleugel. Bovendien wordt in rust de rand van de voorvleugel bij het bruin zandoogje meer naar achtergebogen dan bij het oranje zandoogje.

Bruin Zandoogje (Maniola jurtina)
Het bruin zandoogje (Maniola jurtina) is een dagvlinder uit de subfamilie Satyrinae, de zandoogjes en erebia’s.
Het bruin zandoogje heeft een voorvleugellengte van 21 tot 28 millimeter. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. Bij het mannetje is de bovenkant van de vleugels bruin. In de vleugelpunt van de voorvleugel bevindt zich een zwarte “oogvlek”. Bij het vrouwtje bevindt zich op de voorvleugel een oranje veld, en heeft de oogvlek meestal een witte kern. Verwarring met het oranje zandoogje is mogelijk, maar bij het vrouwtje van het bruin zandoogje zit geen oranje op de achtervleugel, of heel weinig, terwijl bij het oranje zandoogje de achtervleugel oranje met een bruine rand is.

Klein geaderd witje (Pieris napi)
Het klein geaderd witje (Pieris napi) is een vlinder uit de familie Pieridae, de witjes.

De voorvleugellengte van 20 tot 24 millimeter. De grondkleur van de vleugels is wit, op de onderzijde is de ondervleugel en de vleugelpunt van de voorvleugel soms geel. De aders zijn aan de onderkant van de vleugels groengrijs bestoven, dit is echter in de zomer aanzienlijk minder duidelijk dan in het voorjaar. De soort is dan niet makkelijk te onderscheiden van het klein koolwitje. Aan de bovenzijde van de voorvleugel heeft het mannetje een zwartige stip, het vrouwtje twee. De vlek aan de vleugelpunt (apex) is gelobd, en loopt naar beneden toe druppelsgewijs af.

Deze info heb ik verzameld via Wikipedia

Verder nog wat zomer bloemen en onkruiden in dit blog,
heb veel tijd voor fotograferen sinds ik met pensioen ben 🙂
Maar door de vele foto’s die ik maak (fiets veel met dit mooie weer) weinig tijd voor achter de computer.
Dat hoop ik wel weer in te halen als het weer minder aangenaam voor fietsen gaat worden …

Dan nu wat foto’s na zo’n lap tekst 🙂
Mochten er verkeerd gedetermineerde vlinders of bloemen tussen staan, laat mij dat dan a.u.b. weten.

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

8 reacties op “Zomer Bloemen Vlinders”

Ook deze serie had ik nog niet gezien Bram. Ik was én op vakantie en het is momenteel echt steeds te warm om achter de pc te gaan zitten.
Maar ik ben blij dat ik dat nu wel ff doe want je vlinders zijn echte pareltjes van de natuur.
Groetjes, Helma

Het is je ook deze week weer gelukt om een hele mooie thematische serie te presenteren, Bram. Mijn favorieten zijn ditmaal de kolibrivlinder en die prachtige dagpauwoog met nummer 16. Een kolibrivlinder ken ik nog altijd alleen maar vanuit Frankrijk, hier in het noorden heb ik hem nog nooit gezien.

Wauw Bram jij maken echt scherpe foto’s. Vlinders zie je laaste tijd meer. Anders dan verleden jaar. Prachtig vlinders foto’s heb je gemaakt. Bloemen is echt schitterend om te zien. Er zit bij jou diepte erin!!!! Voor jou compliment Bram. Ik wens jou fijne week.
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Reacties zijn gesloten.