Categorieën
Landschap Slide Winter

Zonnige dag in Januari Nieuw-Haamstede

Zonnige dag in Januari Nieuw-Haamstede

Sunny day in January Nieuw-Haamstede

Vuurtoren Westerlicht staat in Haamstede en is één van de grootste vuurtorens van Nederland.
De toren is ontworpen door L. Valk en gebouwd in 1837.
De vuurtoren is gebruikt als inspiratiebron voor het vroegere bankbiljet van 250 gulden.

Zijn 53 meter hoogte (boven het maaiveld) en een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau maakt Vuurtoren Westerlicht tot één van de grootste vuurtorens van Nederland. Het licht van de toren reikt 30 zeemijlen ver en de lantaarn heeft een lichtsterkte van 5,2 miljoen candela. De basis van de toren wordt gevormd door ongeveer 2,5 meter dikke muren, die naar boven toe steeds dunner worden. Hij is beschilderd met een rode en een witte band die in een spiraal omhoog lopen. Deze beschildering is pas een eeuw na de bouw aangebracht als waarschuwing voor laagvliegende vliegtuigen. De deels stenen en deels ijzeren trap van de vuurtoren telt 226 treden.

Vuurtoren Westerlicht is niet meer bemand. Het radarbeeld wordt doorgestuurd naar de Kustwachtpost Ouddorp. De vuurtoren is niet toegankelijk voor publiek.

Bron: VVV Zeeland

250 Gulden biljet

Nieuw-Haamstede is een buurtschap in de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. Het ligt ten noordwesten van het moederdorp Haamstede. Tot 1961 viel de buurtschap onder de gemeente Haamstede. In 1961 tot 1997 viel deze onder de gemeente Westerschouwen. Bij Nieuw-Haamstede staat de westerlichttoren uit 1837. Ook bevindt zich er het zweefvliegveld Haamstede. De buurtschap bestaat voornamelijk uit vakantiehuisjes of vrijstaande villa’s.

Bron: Wikipedia

 

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Zonnige dag in Januari Nieuw-Haamstede Zonnige dag in Januari Nieuw-Haamstede Zonnige dag in Januari Nieuw-Haamstede

9 reacties op “Zonnige dag in Januari Nieuw-Haamstede”

Prachtige serie. Er zijn meerdere foto’s mijn favoriet, maar de vuurtoren met het licht vind ik een geweldige afsluiting van deze serie.
We zijn vroeger een keer op vakantie geweest in Burgh-Haamstede. Ligt dat daar in de buurt?

Mooie foto’s van die iconische vuurtoren daar in dat mooie duingebied. Ook je strandfoto’s met het voortdurend veranderende licht zijn weer erg mooi.
Het lijkt mij nog knap fris om nu te zeilen, maar kijkend naar je eerste foto laten vele liefhebbers zich daar niet door weerhouden.

Prachtig serie foto’s heb je gemaakt Bram. Mooie kleuren om laten zien op de foto’s. Door de duinen lopen lijkt mij heerlijk om te doen. Sommige mensen zijn echt sportief. En vooral gezond om te doen. Vuurtoren heb jij echt schitterend foto van gemaakt. Fijne week gewenst.

wat me het meest opvalt zijn de paaltjes als golfbreker Bram

hier hebben wij die niet, maar net over de grens in Cadzand wel

mooie zachte tinten in deze reeks

de foto’s met de vuurtoren hebben hier mijn voorkeur

prettige dag gewenst

Reacties zijn gesloten.